A legtöbb konyha tele van olyan eszközökkel és dolgokkal, amiket sosem használunk. Bemutatunk néhány módszert és ötletet, amelyekkel gyönyörű, rendezett konyhád lesz!
Kérdések, amik segítenek rendet rakni a konyhában
Ez az öt kérdés segít eldönteni mit tarts meg és mi az, amire már nincs szükséged:
- Rendszeresen használod?
- Könnyebbé vagy élvezetesebbé teszi a főzést?
- Tudnád mással helyettesíteni, ha nem lenne meg?
- Örömöt okoz, ha látod vagy használod?
- Bűntudat nélkül meg tudod tartani akkor is, ha nem használod vagy nem szereted?
Három féle módszert is alkalmazhatsz, miközben rendbe teszed a konyhádat
Attól függően mennyi időd van és milyen hamar szeretnél végezni, válaszd ki a neked megfelelőt, vagy kombináld őket a saját igényeidhez mérten.
1. Egyszerre csinálod meg az egészet
Ennek a lényege, hogy minden szekrényt és fiókot ki kell üríteni és átválogatni a bennük található dolgokat. Ezzel a módszerrel hirtelen nagy lesz a rendetlenség és egyhuzamban hosszabb időt kell ráfordítani, de az eredmény azonnal látható is lesz. A jó benne, hogy mindent egyszerre látsz és ez segít felismerni mennyi mindent felhalmoztál -feleslegesen-, így könnyebben megy a szortírozás.
2. Egyszerre csak egy részt
A második megközelítés, hogy bizonyos időközönként megcsinálsz egy-egy szekrényt, polcot vagy fiókot, esetleg kijelölsz minden nap 10-15 percet, amikor ezzel foglalkozol. Ha apránként haladsz, nem lesz felfordulás a konyhában és nem lesz olyan nyomasztó. Csinálhatod például azt is, hogy főzés közben, gyorsan átnézel egy fiókot, vagy az ebéd utáni pakolás során, azzal a lendülettel az egyik szekrényen is végig futsz.
Ebben a módszerben az a jó, hogy könnyű beilleszteni a napirendbe, mert nem egyszerre szánsz rá sok időt, csak mindig egy kicsit. A hátránya, hogy tovább tart, amíg az egész konyhával végzel és nem látod egyben azonnal az eredményt, illetve ha nem látsz mindent egyben, hajlamosabb leszel olyat is megtartani, amire nincs szükséged.