A klór is okozhatja a szem irritációját, amennyiben túl nagy mennyiségben használják a víz fertőtlenítésére, hiszen eltávolít a szemről egy olyan védőréteget, amely a megfelelő PH értékért felelős. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, minden esetben érdemes felkeresni egy szakorvost, aki a megfelelő szemcseppet, krémet vagy egyéb gyógyszert felírja.
A tengervíz kevésbé veszélyes, hiszen jóval kevesebb kórokozó tanyázik benne, viszont a magas sótartalma miatt ebben az esetben sem ajánlott úszószemüveg nélkül merülni. Aki kontaktlencsét hord, fokozottan figyelnie kell szemének védelmére.
Semmiképp nem érdemes abban a víz alá merülni, hiszen a baktériumok így még könnyebben megtelepedhetnek a szemünkön. Illetve ha becsukjuk a szemünket, akkor is bejuthat a víz, tehát még egy érv az úszószemüveg használat mellett. Illetve ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ne dörzsöljük a szemünket.
UV védelem
Miközben a vízben/ vízparton vagyunk, nem csupán a bőrünket kell védenünk, hanem nagyon fontos, hogy megvédjük szemünket is az UV sugaraktól, hiszen visszaverődnek a nap sugarai, és a szemünk felső rétege is képes ’’leégni”, úgynevezett hóvakság alakulhat ki, amelynek tünetei általában pár órával később észlelhetőek, melynek következtében könnyezés, fájdalom, szemhéjrángás és fényérzékenység alakul ki, de általában pár napon belül elmúlnak a tünetek. Az UV sugárzás szélsőségesebb esetekben maradandó károsodást is okozhat, például szürkehályogot. Tehát ne csak úszószemüveggel, hanem napszemüveggel is védjük szemünket!
Azonban fontos megemlíteni, hogy van pár vitamin, aminek bevitelével hozzájárulhatunk szemünk védelméhez. Köztudottan látásjavító az A vitamin, amelyet húsokkal, halakkal és sajtokkal juttathatunk be a szervezetünkbe. Továbbá az A vitamin rendelkezik úgynevezett előanyaggal, ez pedig nem más, mint a béta-karotin, ami a sárgarépában és a sütőtökben is megtalálható. Az E és a C vitamin segítségével megelőzhetjük a szembetegségeket. A káros sugarakkal szemben pedig lutein és a zeaxantin védhet meg, melyeket gyümölcsökkel és zöldségekkel vihetünk be a szervezetünkbe.