Hogyan is működnek a kollagén italok?
A napi kollagénhasználattól a ráncok feltöltődése és a megereszkedés megállítása túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de vajon van-e bizonyíték az állításokra?
„Az ezekben az italokban lévő kollagénpeptidek állítólag kisebb molekulákra emésztődnek, majd felszívódnak a bélrendszerünkben. Kimutatták, hogy egy órával a bevétel után megjelennek a véráramban” – mondja Dr. Justine Kluk bőrgyógyász tanácsadó. „A vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a felszívódó peptidek elérhetik a bőrt, és akár két hétig is megmaradhatnak a szövetekben” – teszi hozzá. Eddig ígéretes.
Griggs hozzáteszi: „Sok ilyen ital tartalmaz kollagént, amelyet hidrolizáltak a fehérjeszerkezet lebontása érdekében – ez azt jelenti, hogy könnyebben felszívódik, és a kollagén peptidek biológiailag jobban hozzáférhetővé válnak” – mondja Griggs.
Vannak-e valódi előnyei a kollagén italoknak?
Dr. Kluk szerint valóban van némi bizonyíték, ami alátámasztja ezeket a szépségápolási shotokat. „Egyre több leboratóriumi vizsgálat bizonyítja, hogy az italokban vagy étrendkiegészítőkben lévő kollagénpeptidek javíthatják a bőr hidratáltságát és csökkenthetik a ráncokat saját kollagénhálózatunk erősítése révén” – mondja Kluk. Egy 2019-ben végzett független tanulmány szerint a kollagénkiegészítők ígéretesnek bizonyultak a bőr rugalmasságának és a bőr kollagénsűrűségének javítása szempontjából.
A klinikai vizsgálatokban használt mennyiség napi 2,5 és 10 g között változik, egyesek négy hét után, mások pedig nyolc vagy több hét után számolnak be az eredményekről" - folytatja Dr. Kluk. "Azonban még mindig nem tisztázott, hogy ezek a termékek valóban működnek-e a lakosság körében, így a legjobb adagot és időtartamot még meg kell határozni.”
Valójában a laboratóriumi körülményeken kívül még mindig kevés bizonyíték van a folyékony kollagén emberi bőrre gyakorolt hatékonyságára - ezt Dr. Anjali Mahto, a Skin55 bőrgyógyász tanácsadója magyarázza tovább....
Kollagén italok: Kemény bizonyítékok
"Az emésztési folyamat során a kollagén a bélben kisebb molekulákra, például peptidekre, majd aminosavakra bomlik" - mondja Dr. Mahto. "Kevés bizonyíték van arra, hogy a teljes kollagén elfogyasztása túlélné az emésztést, majd a véráramban elég nagy mennyiségben eljutna a bőrbe ahhoz, hogy a bőr szerkezetében vagy működésében bármilyen jelentős változást idézzen elő.”
Tehát, ha el akarja kötelezni magát egy kollagén ital vagy étrend-kiegészítő mellett, egyértelműen a legjobb, ha a kiváló minőségű, hidrolizált változatot választja, amelynek sokkal nagyobb esélye van arra, hogy átjut az emésztési folyamaton.
Egy másik tényező, amit figyelembe kell venni, hogy a kollagénitalokat támogató kutatások nagy részét egy kollagénital-gyártó szponzorálta.
Lapozz, mert bemutatjuk a legjobb kollagén italt!