Sütidömping karácsonykor? Ez a recept tuti be fog válni neked is! Süsd meg a karácsonyi sütemények legfinomabb süteményét a mézes krémest.
A mézes krémes igazi ünnepi sütemény. Ebből sosem lehet eleget sütni, mindig mindenhol az elspk között van ami elfogy. Igaz ne a legegyszerűbb sütemény, hiszem a jó mézes krémesnek napok kellenek ahhoz, hogy az ízek igazán összeérjenek, és a tészta puhaságáért is az idő felel. Viszont a végeredmény minden várakozást megér. Éppen ezért a karácsonyi készülődést érdemes ezzel az édességgel kezdeni!
Amire szükséged lesz a tökéletes mézes krémes sütemény elkészítésekor:
A tésztalapokhoz:
- 45 dkg finomliszt
- 8 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
- 6 evőkanál méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál tejföl
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 1 csipet fahéj (őrölt)
- 1 csipet szegfűszeg (őrölt)
- másfél evőkanál vaj
- 3 evőkanál finomliszt
A krémhez:
- 5 dl tej
- 8 dkg kukoricaliszt
- 4 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 evőkanál rum
A csokoládéhoz pedig szükséged lesz : fél dl vízre, 15 dkg étcsokoládéra, 2 evőkanál cukrozatlan kakaóporra, 2 evőkanál porcukorra és 3 dkg vajra.
Nézd meg a videót, hogyan készül el a tökéletes mézes krémes sütemény!
Ha az összes lappal elkészültél, következőnek elkészítjük a krémet. A kétfajta lisztet összeszitáljuk, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre keverjük a tejjel. Gőz felett, állandóan keverjük, egészen addig főzzük, amíg kicsit bugyogni nem kezd. Figyelj arra, hogy véletlenül se forrald fel a tejet! Félretesszük, és megvárjuk míg kühül, néha megkevergetve. Közben a vajat a porcukorral, a rummal és a tojással habosra keverjük. Ha a főzött krém kihűlt, kézi mixerrel, robotgéppel összedolgozzuk a vajas-cukros masszával. Oszd három részre, és lehet is a lapok közé kenni. Végül az étcsokit összetörjük darabokra, gőz fölött megolvasztjuk. Ha úgy érzed, hogy nagyon kemény az olvasztott csokoládé, akkor kis vizet öntünk hozzá. Belekeverjük a vajat és a porcukrot. Ha már szépen felolvadt benne a vaj és a porcukor, tehát egyneművé tudtad keverni, sűrű vonalakban a sütemény tetejére csorgatjuk, majd vizes késsel vagy spatulával elkenjük. Hidegre tesszük, és legalább 24 órát állni hagyjuk. Ha többet áll mint 24 óra az csak jót tesz neki! Ha a süti összeért, és a tészta megpuhult, fel lehet vágni.