Mit lehet tudni a kollagén italokról? Valóban hatásosak, csodaszerek, vagy csak egy jó marketingfogás az egész? Egy ital valóban eltűnteti a ráncokat és visszaadja a ragyogást? Itt a szakértői válasz a kérdésekre: ebben a cikkben minden fontos információt megtalálhatsz a kollagén italokról.
Instagramtól a Pinterestig, a kollagén italok jelenleg szinte mindenhol ott vannak, – a #collagen hashtag több mint 1,3 milliárd megtekintést ért el a TikTok-on – és minden egyes korttyal ragyogó bőrt ígérnek. De vajon ezek a csodaszerek tényleg olyan hatékonyak, mint ahogy a készítőik elhitetik veled, vagy csak egy hóbortról van szó? És ha tényleg működnek, pontosan mennyi folyékony kollagénre lenne szüksége ahhoz, hogy észrevegye a különbséget a bőrén?
Megkérdeztük a szakértőket, hogy kiderítsük, van-e szilárd tudomány a kollagénitalok és kiegészítő testvéreik mögött, és kiderül, hogy tényleg érdemes-e beilleszteni őket az étrendünkbe (és a havi költségvetésbe).
Mik azok a kollagén italok?
Először is, mi a kollagén valójában? Maga a kollagén egy különleges fehérje, amely számos fontos aminosavat tartalmaz: a szöveteket és csontokat összetartó építőelemek, magyarázza Amanda Griggs, az Urban Retreat Khera-Griggs Cleanse Clinic táplálkozási tanácsadója. „Segít erősíteni és rugalmasabbá tenni a bőrt, valamint serkenti a hialuronsav termelését. Számos különböző típusú kollagén található az egész testben, a csontoktól és izmoktól kezdve a hajig és a bőrig. A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos formák felelősek bőrünk szerkezetéért és rugalmasságáért, de 25 éves korunk után hajlamosak vagyunk évente elveszíteni természetes raktáraink körülbelül 1,5%-át. „Számos tényező tovább lassíthatja a kollagéntermelést, többek között az öregedés, a dohányzás, a túlzott cukorbevitel, az UV-sugárzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a denaturált, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása” – mondja Griggs. A hosszú távú eredmény? Félő, hogy a bőr megereszkedik és finom ráncok keletkeznek.
Kihasználva az öregedés jeleinek jól bevésődött kollektív megvetését, a kollagénitalok elárasztották a piacot. Napi fogyasztás esetén azt állítják, hogy feltöltik a kollagénkészleteket, és belülről kifelé haladva jótékonyan hatnak az arcbőrre. „Ezek a márkák azt állítják, hogy italaiknak számos öregedésgátló hatása lehet, a haj és a bőr javításától kezdve a körmök erősítésén, az ízületek helyreállításán át egészen a bélrendszer gyógyításáig” – magyarázza Griggs.
A kollagén vegánbarát?
Sajnos a kollagén nem vegánbarát táplálékkiegészítő, mivel vagy szarvasmarhából (a tehenek kötőszövetéből) vagy tengeri (halbőr) forrásból származik. A mai márkák közül sokan a hús- és halászati ipar melléktermékeit használják a kollagén beszerzéséhez.
Léteznek olyan vegán termékek, amelyek azt állítják, hogy fokozzák a szervezet természetes kollagéntermelését, azonban ez nem ugyanaz, mint egy vegánbarát kollagénkiegészítő, ezért olvassa el figyelmesen a címkéket.
Tehát vegán kollagén nem létezik? Valójában a technológiai start-upok jelenleg laboratóriumban előállított kollagén peptidekkel kísérleteznek, de a végcél nem egy szépségjavító kiegészítő előállítása, hanem inkább a zselatin helyettesítésének megteremtése az élelmiszeriparban.