Az egészséges életmódban az a legszuperebb, hogy rengeteg egészséges és olcsó alapanyag áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy változatosan finom ételeket együnk. Ezúttal az egyik legegyszerűbb recept egészséges változatát hoztam el Nektek!
Mi is az a lapcsánka?
Feltételezések szerint a tótlángos névből ered a tócsni kifejezés, ami a lapcsánka után a legelterjedtebb neve Magyarországon. A lapcsánka sokfele más néven ismert, valaki krumplimálénak hívja, de van olyan aki macokként ismeri ezt az ételt. Ez a nemzetközi népi étel reszelt nyers krumpliból és lisztből áll, amit olajban kell kisütni.
Lapcsánka elkészítése egészségesen és olcsón
Alapreceptje a régi időket idézi fel, amikor a legszegényebb időkben is volt mit enni és ezt mindig ki tudták valamivel egészíteni. Viszont most nem egy hagyományos lapcsánka receptet mutatunk, hanem egy kicsit túlgondolt, zöldségekkel megspékelt receptet hoztunk nektek. Több változata van a tócsni készítésének, de mi most csak egyet ismertetünk veletek.
A lapcsánka, azaz a tócsni fogyasztási módjai
Általában a lapcsánkát önmagában tálaljak és fogyasztják el, de vannak, akik esznek hozzá különböző mártásokat. Vannak olyanok, akik köretként fogyasztják el egy húsos főétel mellé. De előfordul olyan is a sült húsok esetében, hogy töltelékként vagy panírként is elkészítik.
Zöldséges lapcsánka receptje
Hozzávalók:
- 25 dkg répa
- 25 dkg cukkini
- 50 dkg burgonya
- 2 darab nagy tojás
- 2-3 evőknálnyi aprított petrezselyem
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt vagy zabliszt
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 2-3 evőkanál kókuszolaj/olívaolaj
Elkészítés:
Alaposan mosd meg, majd hámozd meg a zöldségeket, majd robotgéppel aprítsd össze őket. Tedd bele egy nagy tálba és önts hozzá egy kevés vizet. Tedd hozzá a két egész tojást, petrezselymet, lisztet, sót, borsot, majd keverd jól össze.
Egy serpenyőt melegíts elő, önts bele egy kevés olívaolajat. Ha elég meleg a serpenyő, egy evőkanálnyi zöldséges egyveleget tegyél a serpenyőbe, majd nyomkodd le, hogy lapos legyen. Tegyél mellé annyi adagot, amennyi még elfér a serpenyőben úgy, hogy ne érjenek össze.
Süsd 1-2 percig, míg enyhén meg nem barnul.
Szilviával kibélelt tányérra tedd, ami elkészült, hogy felszívja a felesleges olívaolajat.
Tudtad?
Tudtad, hogy a cukkini nemcsak a lapcsánka ízét, hanem a tápértékét is növeli. Ennek a zöldségnek a fehérje tartalma magas A cukkini zsír és szénhidrát tartalma minimális, viszont ez egy C-vitaminban és Káliumban nagyon gazdag zöldség.