Most, hogy a világ a koronavírus járvánnyal harcol, különösen fontossá vált, hogy megfelelően bánjunk azokkal az ételekkel, amiket megeszünk. Habár nincs rá bizonyíték, hogy ételeken keresztül is terjedhetne a vírus, jobb félni, mint megijedni. Tudd meg, hogyan lehet biztonságban az egész család néhány egyszerű lépéssel, hogy a gyümölcsök és zöldségek olyan tiszták legyenek, amennyire csak lehet, különösen ebben az időszakban, amikor extra figyelmet kell fordítanunk a tisztaságra.
Ezt a 4 lépést egyébként is mindig követni kellene:
- Ha előkészítesz egy ételt, előtte ÉS utána is mosd meg alaposan a kezedet.
- Fertőtlenítsd a munkafelületeket, késeket, eszközöket és vágódeszkákat, mielőtt főzni kezdenél.
- Annak érdekében, hogy elpusztuljanak a vírusok és baktériumok, a megfelelő hőmérsékleten és ideig főzz mindent.
- Megfelelően hűtsd és fagyaszd az ételeket, hogy megelőzd az esetleges kórokozók megjelenését.
Nézd meg, nincs-e baja
A boltban alaposan nézd meg (zacskóval a kezeden), hogy a gyümölcsökön és zöldségeken nincs-e valamilyen látható sérülés. Ha csak otthon veszel észre rajta valamilyen hibát, vágd ki azt a részt. Továbbá fontos, hogy egy salátáról például leszedd a külső leveleket, hogy csökkentsd a kockázatot. Végül pedig dobj ki minden olyan dolgot és sose fogyaszd el azt, ami romlottnak tűnik.
Mosd le a terméket, mielőtt felvágnád
Akkor is fontos, hogy alaposan lemosd a gyümölcsöket és zöldségeket, ha a héját nem eszed meg, hogy a szennyeződés vagy baktériumok ne kerüljenek át a késre, a belsejére vagy a munkafelületre. Ne használj ehhez semmiféle mesterséges terméket (szappant, mosogatószert), de használhatsz egy tiszta kefét, amivel átdörzsölöd víz alatt.
A koronavírus járvány alatt érdemes betartani egy szabályt
Csak olyanokat ételeket egyél meg, amit elég magas hőmérsékleten főztél ahhoz, hogy elpusztuljanak a mikroorganizmusok, válassz olyan gyümölcsöket és zöldségeket, amit meg lehet hámozni és ha csak lehet olyat vegyél, ami be van csomagolva (aszalt, fagyasztott, vagy műanyagban van – tudjuk, hogy ez egyáltalán nem környezetbarát, de most egy kicsit el kell ettől tekintenünk). Ha friss terméket nyersen ennél, mosd le nagyon alaposan, ha pedig kétségeid vannak, inkább főzd meg.
Tiszta ruhával szárítsd meg
Mosás után papírtörlővel, vagy tiszta konyharuhával töröld át, így kisebb az esélye, hogy kórokozók kerülnek rá egy koszos felületről.
Biztonságos helyen tartsd a tiszta terméket
Ha már alaposan megmostad, de nem eszed meg azonnal, fagyaszd le egy tiszta tárolóban vagy zacskóban, hogy ne szennyeződhessen be újra.