Egyre több ember vált vegetáriánus étrendre, mert egészségesebb, húsmentes életmódot akar folytatni, vagy etikusabbnak találja. Mások hetente néhány alkalommal fogyasztanak ilyen fogásokat, hogy elérjék a kívánt testalkatukat. Akár csak kevesebb zsírt akarsz fogyasztani, vagy a vegetáriánus életmódot részesíted előnyben, ezek a hamburger receptek túl jók ahhoz, hogy kihagyd őket! Nyáron nincs is jobb, mint egy finom, szaftos hamburger!
A “klasszikus” hamburger
Észre sem fogod venni, hogy nem húst eszel, ha beleharapsz ebbe a finomságba!
Hozzávalók
• 2 konzerv fekete bab leöblítve, leszűrve
• fél hagyma felkockázva
• 2 gerezd fokhagyma lereszelve
• 1 nagy tojás
• 1/2 bögre, plusz 2 evőkanál vegán majonéz
• 3/4 bögre zsemlemorzsa
• só és bors
• 2 evőkanál repceolaj
• 4 szelet fehér cheddar
• 3 evőkanál ketchup
• 4 hamburger zsömle
• 1 felszeletelt paradicsom
• salátalevél
Elkészítés
A konyhai robotgépben dolgozd össze a babot, fokhagymát, hagymát apróra. Tedd át egy nagy tálba és add hozzá a majonézt, tojást és zsemlemorzsát. Tegyél hozzá sót és borsot bőven, majd oszd négy részre és formálj belőle fasírtot. Nyomkodd meg alaposan, máskülönben szét fog esni sütés közben. Hevítsd fel a repceolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, mindegyiket süsd nagyjából 5 percig oldalanként, amíg elég meleg és aranybarna lesz. Amikor már majdnem kész, mindegyik tetejére tegyél egy szelet cheddar sajtot, hogy megolvadjon. 2 evőkanál majonézt és ketchupot keverj össze egy tálban és kend meg vele a buci mindkét felét. Tedd bele az elkészült „fasírtot”, és ízlés szerint adj hozzá paradicsomot, salátát, hagymát, savanyúságot és még a kedvenc önteteddel is ízesítheted!
Portobello burger
Egy ízletes gomba remek ízt ad a hamburgernek, a portobello pedig a gombák királya. Ha legközelebb összejövetel lesz nálad, tálald ezt az ízletes hamburgert és a vegetáriánusok és húsevők egyaránt imádni fogják!
Hozzávalók
• Négy nagy portobello gomba meghámozva
• 1 teáskanál fokhagyma por
• 1/2 teáskanál őrölt mustármag
• 1 evőkanál Worcestershire szósz
• Négy hamburger buci
• mézes mustár
• saláta
• paradicsom
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Keverd össze a fokhagymaport, olíva olajat, mustármagot, mézes mustárt és Worcestershire szószt. Mártsd bele a gombát a keverékbe és helyezd sütőpapírra. Szórd meg sóval és borssal ízlés szerint, majd süsd nagyjából 20 percig, míg puha nem lesz. Tedd zsömlére, szórhatsz még rá belőle a kedvenc fűszereidből, tegyél rá paradicsomot, salátát és tálalhatod is!