A szellem chili az egyik legerősebb paprika, azonban mértékkel fogyasztva nagyon jó hatással lehet az egészségre. Mivel az egyik legcsípősebb paprika a Földön, mindig körültekintően kell bánni vele, mind előkészítés, mind evés során. Lássuk, milyen előnyei vannak, ha beillesztjük az étrendünkbe – a csípős ízeket kedvelők biztosan imádni fogják!
Gyulladáscsökkentő és van benne antioxidáns
A kapszaicin igen nagy mennyiségben található meg ebben a paprikában, ez pedig csökkentheti a gyulladást az ízületekben és a test egyéb területein is, ugyanis felélénkíti a vérkeringést. Antioxidáns is van benne, ami segít csökkenteni a szabadgyökök számát, ezzel számtalan betegséget megelőzve.
A homlok- és arcüregre is jó hatással van
Gyulladáscsökkentő hatása segíthet enyhíteni az allergia tüneteit is, valamint antibakteriális hatása is van, ami csökkenti az esélyét, hogy valamilyen fertőzés következzen be. Ha rendszeresen fogyasztod, könnyebben elkerülheted a megbetegedéseket!
Segíthet a zsírégetésben, fogyásban
Felpörgeti az anyagcserét, valamint segít a zsírégetésben, ezzel a fogyásban is. Mivel csípős, a termogenikus folyamatok beindulnak, a test hőt termel, így a kalóriák is jobban égnek. Ha reggelire fogyasztod, valószínűleg a nap folyamán kevésbé leszel éhes, így segít a falási rohamok, túlevés leküzdésében is.
Enyhítheti a fejfájást, migrént
Tanulmányok szerint a kapszaicin hatékonyan enyhíti a fejfájást, migrént, ezért érdemes kipróbálni, ha jelentkezik a fájdalom, de a rozmaring is sokat segíthet ezen az állapoton!
A szív egészségét is segíti
A kapszaicin védi a szívet azáltal, hogy csökkenti a koleszterinszintet, valamint segít a fibrin lebontásában, ami vérrögök kialakulásához vezethet. Ezenkívül a vérereknek is jót tesz, ezáltal pedig az egész vérkeringésnek.
Ha elolvasva, hogy mi mindent tehet az egészségedért, úgy döntöttél, kipróbálod, adunk néhány tanácsot, hogyan illeszd be a szellem chilit az étrendedbe:
- tedd levesbe
- tegyél belőle egy keveset mártásokhoz
- készíts vele barbeque szószt
- add humuszhoz
- ízesíts vele
- süsd meg olajon és később ezt az olajat használd főzés során
- add paradicsomos tésztához