A sütőtök az egyik legismertebb tökféle. Bár technikailag gyümölcs – csakúgy, mint a paradicsomra-, az emberek általában zöldségként gondolnak rá. A magja is nagyon értékes, és a húsa is rendkívül gazdag tápanyagokban. Rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele, ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani az őszi és téli időszakban. Ha a sütőben sült verzió már unalmas lenne, mutatunk egy nagyon egyszerű receptet!
1) A sütőtök erősíti az immunrendszert, hogy elkerüljenek a betegségek
Mind a sütőtökhús, mind a magvak gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban. Tulajdonképpen a sütőtök az egyik legjobb forrása a béta-karotinnak és más karotinoidoknak, ezért is van olyan fényes, szemet gyönyörködtető színe. A béta-karotin jó az immunrendszernek, mert A-vitaminná alakul, ami segíti a fehérvérsejtek termelődését, így harcolva a fertőzések ellen ebben a beteges időszakban is.
2) A sütőtök segíthet a máj tisztulásában
A béta-karotin javítja a máj szöveteinek egészségét, és segít a méregtelenítésében is.
3) A sütőtök segít megőrizni a szemek épségét
Az antioxidánsok segítenek megakadályozni a szemek degeneratív károsodását. Egy kutatás szerint egy csésze főtt sütőtök a napi A-vitamin szükséglet 200 %-át fedezi, ami köztudottan jót tesz a szemnek.
4) A sütőtök segít, hogy jobban érezd magad a bőrödben - és a súlyvesztésben is
A sütőtök tele van rostokkal, amitől tovább jóllakottnak érzi magát az ember, telítettségérzést ad. Ez is az egyik oka, amiért a rostokat összekapcsolják a fogyással. Továbbá lassítja a cukor felszívódását a vérben, ezzel segítve az emésztést.
5) Sütőtök- a bőr egészségéért és szépségéért
A sütőtök fogyasztása segíthet a bőr szöveteinek regenerálódásában. Az antioxidánsok, különösen a karotinoidok és C- és E- vitaminok hozzájárulnak a bőr épségének megőrzéséhez, javításához.
A receptet megtalálod a következő oldalon!
6) A sütőtök jó választás a szívnek
A sütőtökben található kálium jóhatással lehet a vérnyomásra. Egy 2017-es tanulmány azt állítja, hogy a kálium fogyasztása ugyanolyan fontos lehet a magas vérnyomás kezelésében, mint a nátrium (só) csökkentése. A benne található rostok pedig a koleszterinszint csökkentésében játszanak szerepet.
7) A sütőtök segíthet megelőzni a rákot
Az antioxidánsok rendszeres fogyasztása csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát.
8) A kettes típusú diabétesz kezelésében és vércukorszint csökkentésében is szerepe van
9) A sütőtök segíthet csökkenteni a gyulladást és az ízületi gyulladás kockázatát
A sütőtökben található béta-kriptoxantin rendszeres bevitele enyhíti a nemkívánatos gyulladás tüneteit, valamint megakadályozza azok kialakulását.
Sütőtökös puding
Ez a krémes finomság néhány perc alatt elkészíthető és biztos, hogy nagy kedvenc lesz.
Hozzávalók:
- 1 doboz sütőtökpüré
- 1 doboz cannellini bab átmosva, lecsöpögtetve
- ¼ csésze mandulatej (sima tejjel is helyettesíthető)
- 7 szem datolya
- 2 teáskanál fahéj
- 1 kávéskanál szerecsendió
- 2 kávéskanál gyömbér
Ha megnézitek az összetevőket, láthatjátok, hogy szinte csupa olyan dolog van benne, ami nagyon egészséges, így ilyenkor télen, mikor sorra támadnak a vírusok, különösen ajánlott a fogyasztásuk. A gyömbér és a datolya is állandó része kellene, hogy legyen táplálkozásunknak, mert tele vannak értékes hatóanyagokkal.
És most lássuk, hogyan készíthetjük el ezt a finomságot pillanatok alatt!
Elkészítés:
- Helyezzük az összes hozzávalót a turmixgépbe, lehetőleg a fenti sorrendben!
- Keverjük addig, amíg sima, krémes állagú nem lesz!
- Szedd ki kis tálkákba, szórj a tetejére egy kis müzlit, és élvezd ezt az egészségbombát!
Ha elkészítettétek, osszátok meg velünk, hogy ízlett!