A répa nagyon népszerű zöldség, azonban sokan nem tudják, hogy a zöldjét is meg lehet enni és annyira egészséges, hogy igazán érdemes rendszeresen fogyasztani. Ez a zöldség tele van tápanyagokkal és vitaminokkal, ropogós és rendkívül ízletes, akár nasiként is fogyasztható, de szinte bármelyik fogásba beilleszthető. A zöld részét pedig használhatjuk húsleveshez is, de a lehetőségek száma szinte végtelen, csakúgy mint a pozitív egészségügyi hatásai. Lássuk, miért éri meg fogyasztani és miket készíthetünk belőle!
Csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz a szívnek
Mivel sok tápanyag van benne, mint a kalcium, ez csökkenti a rossz koleszterinek számát. Ezenkívül sok rost is van benne, ami szintén ilyen hatással bír, ha pedig nem foglalkozunk a rossz koleszterinekkel, az lerakódik az erek falain, ami komoly szívbetegséget okozhat.
Jót tesz a szemnek
Ha gond van a látásoddal, a répa segíthet rajta, ha pedig tökéletesen látsz, akkor segíthet ezt így is tartani, sőt még azt is javíthatja, hogy mennyire látunk sötétben.
Segít megszabadulni a méreganyagoktól
Csökkenti a májban található zsírok mennyiségét, ezáltal pedig az jobban fog majd működni, amivel az egész test jobban teljesít majd és összességében egészségesebbek leszünk.
Segít a fogyásban, súlymegtartásban
Mivel nagyon magas a víztartalma (nagyjából 88%) és a rosttartalma, sokáig eltelít, valamint kevés benne a kalória.
Szabályozza a vérnyomást
Mint ahogy említettük, csökkenti a rossz koleszterinek számát, ezáltal pedig a vér könnyebben áramlik, így csökken a vérnyomás is. Mivel sok benne a kálium, csökken a nyomás az artériákban, ez szintén jót tesz a vérkeringésnek.
Jót tesz a csontoknak
A répában található K1- és A-vitamin, valamint a kálium és kalcium, jót tesz a csontoknak, hiszen ezek a tápanyagok segítenek megelőzni a csontritkulást. Minél korábban kezded beépíteni az étrendedbe annál inkább támogatod a csontjaidat.
Így fogyassz több répát
- főve, vagy nyersen nassolni valóként
- köretként
- gyümölcslé formájában
- répatortaként
- kockázd fel és tedd salátához
- tedd levesbe vagy mártásba
Mielőtt a zöld részét is felhasználnád, fontos, hogy alaposan megmosd, mivel tele van kosszal. Ezt az alábbiakhoz használhatod:
- pestohoz
- húsleveshez
- vegetáriánus hamburgerhez
- salátához
- smoothiehoz
- díszítésként