Az otthonunknak egy biztonságos helynek kellene lennie, azonban vannak sajnos olyan veszélyes anyagok, amiket még ha nem is látunk, megbetegíthetnek. Ha sokszor fáj a fejed, légzési nehézséget tapasztalsz, vagy emésztési problémáid vannak, lehet, hogy az alábbi dolgok a bűnösök!
Penész
Nedves környezetben, mint a fürdőszoba, mosókonyha és pince, a spórák gyorsan sokasodnak és nagyon veszélyesek az egészségre. Különösen azok számára járnak nagy kockázattal, akiknek gyenge az immunrendszere, ezért fontos, hogy gyorsan megszabaduljunk tőle.
Fürdőszoba
A fürdőszoba általában nem túl nagy, a hő és pára miatt viszont hamar megjelenik a penész, ezenkívül sok kémiai anyagot tartalmaznak a tisztálkodószerek is, amiket használunk. Az egészségre ártalmas anyagok szinte minden felületen és a levegőben is megtalálhatók, a legnagyobb veszélyt az alábbiak jelentik:
- Helytelen takarítás és kézmosás, ami miatt a baktériumok, vírusok nem pusztulnak el a különböző felületekről.
- Keresztfertőzés – ha egy törölközőt, fürdőszivacsot többen is használnak
- Tisztítószerek, illatosító sprayk, gyertyák, amik kiszorítják a friss levegőt
- Rossz minőségű víz
Nappali
Ez az egyik legtöbbet használt helyiség. Itt eszünk, játszunk az állatainkkal, pihenés közben feltesszük a lábunkat. Ez az a hely, ahol összegyűlünk, de ezzel együtt a baktériumok is. A nappaliban a legnagyobb bűnös a távirányító. Mindenkinek tiszta a keze, aki hozzá nyúl? Érdemes rendszeresen letörölni fertőtlenítő kendővel. Ezenkívül mindenki vegye le a cipőjét a bejáratnál, hogy kintről ne jusson be semmilyen szennyeződés.
Hálószoba
Ide vonulunk vissza pihenni és feltöltődni, sajnos azonban az ágynemű sokszor közel sem olyan tiszta, mint azt hisszük. A matracok és párnák, ha nem megfelelően tisztítjuk összegyűjtik az elhalt hámsejteket és poratkákat. Ez pedig sokaknál allergiát vált ki. Ha nem mossuk elég gyakran az ágyneműt, sok olyan baktérium kerülhet rá, ami fertőzéseket, megbetegedést okozhat.
Konyha
Nagyon figyelni kell, hogy az élelmiszereket megfelelő hőmérsékleten tároljuk, megmossuk és a hús ne kerüljön például a zöldségek közelébe. A szivacsokat rendszeresen cserélni kell, a törlőket mosni, és itt valóban elkerülhetetlen a gyakori és alapos takarítás!