Ha körbe nézel a boltok polcain, valószínűleg te is döntésképtelen vagy, hiszen szinte már nincs olyan étel, amiből ne készítenének olajat. Az olívaolaj mindig jó választásnak tűnik, de nem mindenhez jó, az avokádó olaj pedig egészségesnek tűnik, de tényleg az? A kókuszolaj nagyszerű anyagcsere gondokra, de jó, ha mindenhez ezt használjuk? Igazából a különböző fajtáknak más az íze és más hatással van az egészségre is (azt már tudjuk, hogy az étolaj mennyire káros), illetve az is változó, hogy milyen hőmérsékleten hogyan viselkednek. Bemutatjuk, melyek a legjobb – és legegészségesebb – olajok!
Extra szűz olíva olaj
Az olíva olajnak is több fajtája van, de az extra szűz a legjobb választás, hiszen ez ízletesebb, több benne a vitamin, ásványi anyag és kevesebb káros anyagot tartalmaz. Már az ízéből is könnyű megállapítani, hogy hogyan készült, hiszen minél gazdagabb, annál jobb az íze is, a kevésbé egészségesnek az íze is gyengébb és általában világosabb. Sok benne az antioxidáns, ami védi a sejteket a szabadgyököktől, valamint ha megfelelőt választunk a rossz koleszterinek számát is csökkenthetjük. Sültekhez, mártásokhoz, öntetekhez kiváló.
Avokádó olaj
Hasonlóan az olíva olajhoz, sok benne az antioxidáns és az omega-9, szintén csökkenti a rossz koleszterint és növeli a jó koleszterin számát, így a szív- és érrendszernek is jót tesz. Szinte mindenhez használható, de különösen akkor hasznos, ha nagyon magas hőmérsékleten kell sütni.
Mandula olaj
Nagyon sok benne a tápanyag, omega-3, E-vitamin, magnézium és antioxidáns is található benne, gyulladáscsökkentő és az immunrendszerre is jó hatással van. A szív szempontjából pedig hasonló hatással bír, mint az előző kettő. Sütéshez kiváló.
Szezám olaj
Nagyon jó az illata és finom is. Használhatjuk sült zöldségekhez, öntetekhez, szószokhoz. Ismert arról, hogy az antioxidánsoknak köszönhetően csökkenti a gyulladást a testben, tanulmányok szerint pedig 2-es típusú cukorbetegség esetén segíthet kontrollálni a vércukorszintet. A magasabb hőmérsékleten is jól viselkedik, sütéshez kiváló.
Kókuszolaj
Ha már a magasabb hőmérsékletnél tartunk, a kókuszzsír is remek választás, nagyon jól ellenáll a hőnek, azonban a jó és rossz koleszterinek számát is növeli, így csak módjával érdemes használni.