Többször is írtunk már arról, hogy rengeteg ételt dobunk ki, ez az útmutató azonban segíthet abban, hogy mi az, ami nyugodtan fogyasztható és mit kell valóban kidobni. Vajon még mindig biztonsággal megehetjük azt a csirkemellet, amit a fagyasztó alján találtunk? És azt a szójaszószt, ami ki tudja mióta áll a hűtőnkben?
Néha nehéz eldönteni, hogy mit ehetünk meg nyugodtan, és mi az, amit inkább ki kellene dobni, kétségtelen, hogy a biztonság az elsődleges szempont, azonban rengeteg étel kerül a kukába – és ezzel együtt pénz. Ha te is rosszul érzed magad, amikor belegondolsz, hogy a családod mennyi ételt dob ki heti szinten ne aggódj, könnyen változtathatsz bizonyos szokásokon, hogy kevesebb alapanyag és kész étel menjen pocsékba. Az is egy jó kezdés, ha pontosan tudod, hogy mi meddig tárolható a hűtőben és a fagyasztóban. Ha kétséged van, akkor viszont bátran hallgass az orrodra, ha bármilyen szagot érzel, vagy megváltozik az étel kinézete, ne fogyaszd el.
Hűtő
Gyümölcsök és zöldségek
• Alma: 3 hét
• Áfonya: 1 hét
• Brokkoli és karfiol: 1 hét
• Kelkáposzta és spenót: 3 nap
• Leveles zöldségek: 3 nap
• Citrom és lime: 3 hét
• Saláta: 5 nap
• Dinnye: 5 nap
• Gomba: 1 hét
• Eper és málna: 3 nap
Tejtermékek
• Keménysajtok: 4-6 hónap, bontatlanul
• Krémsajt: 2 hónap, bontatlanul
• Tojás: 3-5 hét
• Tejszín: 1 hónap
• Tej: 1 hét
• Pizza: 3-4 nap
• Túró: 1 hét
• Tejföl: 3 hét
• Lágy sajtok: 2 hét, bontatlanul
• Joghurt: 2 hét
Húsfélék
• Bacon: 2 hét, bontatlanul
• Csirke: 1-2 nap
• Felvágottak: 2 hét, bontatlanul
• Halfilé: 2 nap
• Darálthús: 1-2 nap
• Sertéshús, borda és rostélyos: 3-5 nap
• Nyers garnéla: 2 nap
• Steak: 3-5 nap
Felbontott szószok
• Ketchup: 6 hónap
• Juharszirup: 1 év
• Majonéz: 2 hónap
• Mustár: 1 hónap
• Salsa: 1 hónap
• Szójaszósz: 1 év
Fagyasztó
Fontos, hogy a fagyasztóban legalább mínusz 15 fok, vagy hidegebb legyen, habár bizonyos dolgokat még a határidőn túl is el lehet fogyasztani, lehet, hogy veszít az ízéből, vagy megváltozik a textúrája.
Húsfélék
• Bacon: 1 hónap
• Nyers csirke: 9-12 hónap
• Sült csirke, pulyka: 4-6 hónap
• Felvágottak: 2 hónap
• Halfilé: 6 hónap
• Darált hús: 4 hónap
• Főtt sonka: 1-2 hónap
• Sertéshús, borda és rostélyos: 4-12 hónap
• Nyers garnéla: 6 hónap
• Steak: 4-12 hónap
• Tofu: 5 hónap
Egyéb
• Kenyér és torta: 3 hónap
• Vaj: 6-9 hónap
• Kekszek és tészták: 3 hónap
• Gyümölcs: 6-12 hónap
• Jégkrém: 2 hónap
• Levesek és főzelékek: 2-3 hónap
• Joghurt: 2 hónap