Nem titok, hogy az életünkben vannak nagyon stresszes időszakok, a munka nagy hajtással jár, közben családi problémákkal is meg kell küzdenünk, még saját magunkra is kellene szakítani egy kis időt, és akkor az alvást még nem is említettük.
Emiatt pedig a szorongás, feszültség, fejfájás gyakran feltűnik az életünkben, főleg, ha úgy érezzük, hogy napi 24 órából 25-re lenne szükségünk ahhoz, hogy mindennel végezzünk. Mindenki a saját módján próbál enyhíteni ezen, vagy még egy csésze kávéval, esetleg egy cigivel vagy egy pohár borral, amik bár lehet, hogy átmenetileg megnyugvást hoznak, hosszútávon nem egészséges megoldás.
A stresszre viszont nagyon jó megoldást jelenthet a levendula, olaját régóta nagy becsben tartják, hatékony antidepresszáns, gyulladáscsökkentő és nyugtató.
Több tanulmány is foglalkozott már hatásaival, az eredmények szerint pedig a levendulás aromaterápia gyerekekben és felnőttekben egyaránt növeli a fájdalomtűrő képességet, valamint javítja a hangulatot és csökkenti a szorongást. A levendulás limonádé segíthet a fejfájáson és a stressz kezelésében, sok tünetet enyhíthet, mint a:
- gyulladás
- fejfájás
- depresszió/szorongás
- magas vérnyomás
- álmatlanság
A levendulának számos gyógyító hatása van, ami miatt sok területen használják:
- Gombaölő: a bőr és körmök fertőzései ellen hatásos természetes gyógymód
- Antibakteriális: elpusztítja, vagy lassítja a baktériumok terjedését, valamint a betegségeket kiváltó mikroorganizmusokat
- Gyulladáscsökkentő: a test minden részén mérsékli a gyulladást
- Méregtelenítő: tisztítja a vért, a vesét és a májat is
A limonádé tökéletes frissítő, ha pedig megbolondítjuk egy kis levendulával, testünkre csupa pozitív hatással lesz!
A levendulás limonádé hozzávalói:
- 1 bögre méz
- 12 bögre víz
- 1 csepp levendula illóolaj
- 6 citrom
- 2 evőkanál szárított levendula
Elkészítés:
2 deciliter vizet forralj össze a szárított levendulával, majd hagyd állni két órán keresztül. Facsard ki a friss citromokat, majd keverj össze minden hozzávalót és hűtsd le, végül formáld saját ízlésedre az italt, adj hozzá több vizet vagy mézet, ha szükségesnek érzed.