A közös étkezések közelebb hozzák egymáshoz a családot, jó érzéssel töltenek el mindenkit, ami különösen fontos a koronavírus járvány idején. Azt tanácsoljuk, hogy a családok továbbra is együtt egyenek, ha mindenki egészséges. Arra viszont nagyon oda kell figyelni, hogy az ételeket tiszta, koronavírus mentes konyhában készítsük el. Adunk néhány tippet, hogy lehet a konyha makulátlan és biztonságos ebben az időszakban is!
Napi egynél többször takarítsd a konyhát.
Mivel sokan otthonról dolgoznak és tanulnak most, naponta többször is érdemes kitakarítani a konyhát. Tanulmányok azt mutatják, hogy az új koronavírus órákig, de akár napokig is megmaradhat bizonyos felületeken és lehetetlen megmondai, ha valaki esetleg behozta a házba.
A legfontosabb szabály: Először takaríts. Távolítsd el a szennyeződéseket és organizmusokat, töröld le a konyhapultot, étkezőasztalt, a hűtő fogantyúját, vágódeszkákat, a gáztűzhely gombjait és a szekrényajtókat. Egy egyszerű mosószeres víz is megteszi, a szivacsot pedig a nap végén tedd be az edények mellé a mosogatógépbe.
A következő lépés a fertőtlenítés. Használj fertőtlenítőszert, amelyik felületen csak lehet, de figyelj, hogy ne felejts el szellőztetni (most egyébként is különösen ajánlott). Nézd meg, hogy nem járt-e le a szer és ne feledkezz meg a behatási időről sem! A koronavírus sebezhető szappanokkal és fertőtlenítőkkel. Az ecet is jó tisztításra, de nem fertőtlenítésre, a baktériumok és vírusok ellen sajnos hatástalan.
Érdemes a dobozokat, tartókat is áttörölni, mivel ezeken is megtapadhat a vírus. Ne felejtsd el fertőtlenítő kendővel vagy tisztítószerrel áttörölni az üvegeket, konzerveket se, hiszen nem tudhatod, hogy a boltban is ki ért hozzájuk. Amit csak lehet tölts át otthon egy tiszta tárolódobozba, így nem kell attól tartanod, hogy a vírus, ami esetleg jelen van a megvásárolt termékek csomagolásán megfertőz, azokat pedig rögtön dobd ki. Ha nincs időd vagy kedved mindent egyesével áttörölni, tedd egy kartondobozba a termékeket 3 napra és csak utána érj hozzájuk.
A mosogatógépet, ha van ilyen lehetőség, 70 fokra állítsd be (amennyiben a tányérjaid bírják), hiszen ezen a hőmérsékleten a vírus aligha marad életben.