A kókuszvíz egyre népszerűbb, de azt kell, hogy mondjuk, nem véletlenül, ugyanis nem sok dolog frissítőbb hatású, mint egy jéghideg pohár belőle egy kiadós futás vagy jóga után. Az egészségre is fantasztikus hatással van, amellett, hogy hidratál és elektrolitokkal tölti fel a testet, a bőrnek is jót tesz, és másnaposság ellen is jó. Fontos, hogy ne keverjük össze a kókusztejjel, ami főként a kókusz húsából készül, a kókuszvíz azonban a benne található léből. Ideje, hogy kicsit jobban megismerjük a kókuszvizet!
Antioxidánsok
A benne található antioxidánsok semlegesítik a szabadgyököket, amik oxidatív stresszt okoznak a testben. Az antioxidánsok sok kókusztartalmú termékben megtalálhatók, azonban nem mindegy, hogy milyen arányban. A legjobb, ha friss kókuszvizet választunk, ebben van jelen ugyanis a legmagasabban.
Elektrolitok
Hidratáló hatása megkérdőjelezhetetlen, természetesen megtalálhatók benne az elektrolitok, magnézium, kálium, kalcium, nátrium, ami mind fontos abból a szempontból, hogy segítenek fenntartani a testben a folyadék egyensúlyát, valamint kiegyensúlyozni a pH értékét, szabályozzák az izmok összehúzódását, valamint edzés után is segítenek a regenerálódásban.
C-vitamin
Mindannyian tudjuk, hogy ez a vitamin elengedhetetlen az egészséges immunrendszerhez, és egy pohár kókuszvízben a napi ajánlott bevitel nagyjából 10%-a található.
Kiváltja az üdítőket
Nagyszerű módja, hogy végre lemondjunk az édesített üdítőkről. Enyhén kókuszos ízű, de nincs benne sok hozzáadott cukor, nem úgy, mint a cukros üdítőkben, amiben rengeteg mesterséges színezék és ízfokozó található. Smoothiekhoz is nagyszerű választás.
Edzés után
Körülbelül a 95%-a víz, van benne szénhidrát és elektrolitok is, ezért remekül hidratál és segíti a regenerálódást egy fárasztó edzés után. Sokkal kevesebb cukor található benne, mint a legtöbb sportitalban és nincs benne mesterséges, hozzáadott színezék, ízfokozó.
Melyik a legjobb választás?
Ebben az esetben is fontos, hogy megnézzük az összetevők listáját, valamint a tápanyagtartalmat, keressük azt, amiben a legkevesebb cukor van.