Egyre többen vállalkoznak kenyérsütésre, amivel csak egy gond van – szinte sehol nem kapni élesztőt hetek óta. Ha te is így jártál, mindenképp megéri kipróbálni ezt a receptet, hiszen úgy süthetsz isteni finom, ropogós kenyeret, hogy nincs szükség hozzá élesztőre!
Azt tanácsoljuk, hogy mielőtt hozzá kezdenél, olvasd végig az egész receptet, hogy eszerint tudd tervezni az idődet hiszen ne feledd, a kenyérsütés időigényes folyamat, de az eredmény teljesen megéri és nincs is jobb a frissen sült kenyér illatánál! Lássuk, hogyan készíthetsz kenyeret bolti élesztő nélkül!
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 35-40 perc
Összesen: nagyjából 14 óra
„Élesztő 1”
• 60 milliliter tej
• 2 evőkanál kukoricaliszt
• 1 teáskanál cukor
„Élesztő 2”
• 230 milliliter meleg víz
• 1/2 teáskanál só
• 1/2 teáskanál szódabikarbóna
• 1/2 teáskanál cukor
• 180 gramm liszt
Tészta
• 4 evőkanál (60 gramm) puha vaj
• 285 gramm liszt
Elkészítés
- „Élesztő 1”: Melegítsd fel a tejet, hogy majdnem, de még éppen ne forrjon, majd hűtsd le langyosra és tedd hozzá a kukoricalisztet, cukrot, alaposan keverd el. Fedd le folpackal és tedd meleg helyre, nagyjából 32-37 fokra, például radiátor közelébe, vagy egy előre felmelegített sütőbe (ez elég jól tartja a hőfokot), de ha jobb idő van, a Nap melegét is használhatod, majd hagyd itt 8-10 órára. Buborékok jelennek majd meg rajta és erjedt szaga lesz – ha nem ezt tapasztalod, akkor sajnos nem sikerült, elölről kell kezdened, valószínűleg a hőmérséklet nem volt megfelelő.
- „Élesztő 2”: 50-55 fokos vizet keverj el sóval, szódabikarbónával és cukorral. Add hozzá a lisztet és alaposan keverd el. Majd az elsőt öntsd a másodikba.
- Fedd le az edényt folpackal, és tedd meleg helyre, majd hagyd pihenni 2-4 órán keresztül, amíg duplájára nem nő és buborékos nem lesz.
- Ha kész, keverd bele a puha vajat, sót és lisztet és dagaszd addig (vagy a gép), amíg puha és nyúlós nem lesz. Formázd meg és tedd egy tepsibe.
- Takard be és tedd vissza a meleg helyre és 3-4 órán keresztül hagyd nőni.
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra és süsd 35-40 percig, amíg szép barna nem lesz, hagyd kihűlni kicsit és már fogyaszthatod is!
Jó étvágyat, majd írjátok meg, hogy sikerült!