Ma egy szuper kenyérreceptet mutatunk nektek, amiben a legjobb? Nem kell dagasztani és semmilyen különleges felszerelés, technika sem kell hozzá. Mivel a koronavírus miatt be vagyunk zárkózva és egyre többen maguknak készítik otthon a kenyeret, hoztunk egy olyan receptet, amivel nagyon keveset kell dolgozni, csak az időt kell rászánni a pihentetésre.
Hozzávalók
• 430 gramm liszt (sima, vagy kenyérliszt)
• ¼ teáskanál instant élesztő
• 1 és ¼ teáskanál só
• Víz
• Kukoricaliszt (opcionális)
Elkészítés
1. Egy nagy tálban keverd össze a sót, lisztet és az élesztőt. Adj hozzá 3,5 deciliter vizet és keverd addig, amíg teljesen el nem keveredik, ugyanakkor még mindig ragadós lesz. Fedd le az edényt egy műanyag tetővel és hagyd pihenni legalább 12 órán át, de 18 óra a legideálisabb szobahőmérsékleten, 20 fok körül.
2. Akkor van kész a tészta, ha a tetején apró buborékok jelennek meg. A munkafelületet szórd be egy kevés liszttel, és tedd rá a tésztát, majd azt is szórd meg egy kevés liszttel. Hajtsd a közepére mindkét oldalát, csomagold be óvatosan és hagyd további 15 percig pihenni.
3. Annyi lisztet használva, hogy a tészta ne ragadjon a munkafelülethez, vagy az ujjaidhoz, óvatosan és gyorsan formázz belőle labdaformát. Egy konyharuhát szórj be liszttel (itt már kukoricalisztet is használhatsz) és azt az oldalát, ahol látszanak a hajtások tedd alulra, majd szórj a tetejére még egy kevés lisztet. Tegyél rá egy másik konyharuhát, óvatosan csomagold be és hagyd 2 órán át kelni. Ha elkészült, kétszer akkorára kell növekednie és ha megbököd az ujjaddal, nem kellene azonnal visszapattannia.
4. Legalább fél órával azelőtt, hogy a tészta kész lenne, melegítsd elő a sütőt 230 fokra. Tegyél bele egy erős (öntöttvas, zománcozott, vagy kerámia) edényt, míg a sütő melegszik. Ha kész a tészta, óvatosan vedd ki az edényt a sütőből (nagyon forró lesz, úgyhogy nagyon vigyázz, hogy meg ne süsd magad!). Csúsztasd a kezedet a törlőruha alá és a tésztát fordítsd bele az edénybe úgy, hogy a hajtogatott része legyen felül. Egyszer-kétszer rázd meg az edényt, ha a tészta kicsit egyenetlen, ahogy sül, ki fog egyenesedni. Tegyél az edényre fedőt és süsd körülbelül 30 percig, majd vedd le a tetejét és süsd még 15-30 percig, amíg a héja szépen meg nem barnul. Ha kész van, rácson hűtsd ki.