notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Karácsonyi csirkemell Wellington módra

hirdetes

Receptek


Karácsonyi csirkemell Wellington módra

Karácsonyi csirkemell Wellington módra

Hozzávalók:

1 evőkanál olaj
1 db apróra darabolt hagyma
5 db csirkemell
400g kolbászhús
Téli fűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű és zsálya), apróra vágva
100g friss zsemlemorzsa
10 szelet pármai sonka
250g tőzegáfonyaszósz
2 x 500g vajas leveles tészta
Sima liszt
1 db tojás + 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Köret gyanánt ízlés szerint készíthetsz párolt zöldséget, héjában sült burgonyát, és mártást is.

Elkészítés
A 4. lépés összetettebb volt, ezért szétszedtem, ezért van több itt:
1. Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben. Add hozzá a hagymát, és süsd puhára (kb. 8-10
percig). Öntsd ki őket egy tálba és hagyd hűlni.
2. Teríts le egy réteg celofánt egy vágódeszkára, majd helyezz rá egy csirkemellet, arra egy
újabb réteg celofánt, majd egy sodrófával finoman paskold le a hús vastagabb részét, amíg az
egész egyenletes vastagságúvá nem válik (nagyjából 1/2 cm-esre). Készítsd elő az összes
csirkemellet.

3. Keverd össze a kolbászhúst, a zsemlemorzsát, és a fűszereket a sült hagymával. Teríts le két
rétegnyi celofánt a munkalapodra, nagyjából 30 x 40cm területtel. Helyezd a sonkadarabokat
a celofánra úgy, hogy a legnagyobb felületet eltakarják abból. Ez után helyezd rájuk a
kilapított csirkemelleket, úgy, hogy azok a sonkák lehető legnagyobb részét takarják le.
Szükség szerint kisebbre is vághatod őket, a lényeg, hogy teljesen eltakarják a sonkákat (amik
pedig lehetőleg teljesen eltakarják a celofánt). A csirkemellet ez után ízlés szerint fűszerezd
meg.
4. Vidd fel a csirkemellekre a kolbászhúsos keveréket, ügyelve rá, hogy egészen szélükig
bevonja őket, egyenletesen. Kavargasd meg a tőzegáfonyaszószt, hogy hígabb legyen, majd
öntsd rá azt is, szintén egyenletesen elosztva.
5. Göngyöld fel a csirkét szorosan az egyik hosszabb oldaltól kezdve – a celofán segíthet ebben,
de ügyelj rá, hogy ne tekerd be a csirkehús közé – a sonka maradjon a legkülső réteg! A
töltelék így spirálszerűen helyezkedik majd el (mintha csak mákos bejglit tekernél). Az így
göngyölt „roládot” csomagold bele egy tiszta celofánba, aminek a két végét alaposan csavard
össze (akár össze is gumizhatod), hogy biztosan le legyenek zárva. Ez után fagyaszd le az
egészet 30 percre.
6. Egy lisztezett felületen lapíts kb. 3mm vastagra egy göngyölegnyi tésztát, majd helyezd egy
sütőpapírral bélelt tepsibe. Csomagold ki a celofánból a csirkés roládot, majd helyezd a
tésztára a tepsiben. Ez után vágd a tésztát szögletesre a rolád körül, de hagyj 2-3 cm-nyi
széleket neki. A levágott tésztadarabokat tedd félre dekorációnak.
7. Fogd a másik tésztagöngyöleget, és sodord olyan laposra, mint az előzőt (3mm). Egy
habverővel keverd össze a tojást és egy másik tojás sárgáját, majd egy ecsettel kend végig
annak a tésztának a széleit, ami a húsos rolád alatt van. Miután ez kész, fogd a nagyobb
tésztát és óvatosan takard le vele a roládot. Ügyelj rá, hogy minden oldalról teljesen
körbevedd vele, és nyomkodd ki a levegőbuborékokat is, hogy a tészta tökéletesen bevonja a
húst. Vád le a maradék tészta szélét, de ügyelj rá, hogy hagyj meg belőle legalább 2 cm-t a
hús körül.
8. Az ujjaiddal nyomkodd hullámosra a tészta szélét, vagy használj egy villát, amivel hasonlóan
mintás széleket nyomkodhatsz a tésztára. Ha a villa hozzáragad a tésztához, enyhén lisztezd
meg. A már szinte kész Wellingtont kend be mindenütt a tojáskeverékkel. A korábban
félretett, levágott tésztadarabokat felhasználhatod dekorációként.
9. Hűtsd le az egészet legalább 1 órára, legfeljebb 48 órára. Ha tovább szeretnéd tárolni, akkor a
fagyasztóban legfeljebb 2 hónapig maradhat – sütés előtt a hűtőben olvaszd ki.
10. Ha maradt még tojáskeveréked, akkor még egy keveset vigyél fel a Wellingtonra, mielőtt
megsütnéd. Sima sütőben 200 fokon, ventillátoros sütőben 180 fokon, gázsütőben pedig 6-os
fokozaton süsd 75 percig, vagy amíg a tészta aranybarnává nem válik. Ha a Wellingtont sütés
előtt lefagyasztottad, akkor ellenőrizned kell, hogy megfelelően átsült-e. Ezt úgy teheted
meg, hogy egy éles kést beleszúrsz a közepébe, majd kihúzod, és megnézed, hogy forró-e a
hegye. Ha nem, akkor süsd tovább, amíg át nem megy a „teszten”.

A Wellingtont burgonyapürével, héjában sült burgonyával, zöldségekkel, és szafttal is tálalhatod –
természetesen ez a rész már ízlés kérdése. Érdemes törlőpapírt készíteni a közelbe, amikor felvágod a
kész ételt, mert a csirkehús nagyon lédús!

hirdetes

hirdetes

címkék:

Küldje el ismerősének!


Kapcsolódó cikkek
padló kiválasztása

Padlóválasztás okosan: 5 dolog, amit lakberendezők figyelembe vesznek

A padlóburkolat alapvetően meghatározza otthonunk hangulatát és kényelmét. A lakberendezők szerint a jó padlóválasztás nemcsak a lakás szépségét emeli, hanem a mindennapi...

A hosszú párkapcsolat titka: szeretetnyelvek és konfliktuskezelés

A hosszú párkapcsolat titka: szeretetnyelvek és konfliktuskezelés

A boldog és tartós párkapcsolat nem a szerencsén múlik. A kémia fontos, de a legnagyobb szerepet azok a tudatos erőfeszítések játsszák, amelyeket a felek nap mint nap megtesznek...

klíma fertőtlenítése

5 feladat, amit jobb, ha nem te végzel el a ház körül

Bár sokan szeretünk otthon barkácsolni és büszkék vagyunk arra, ha saját kezűleg oldunk meg problémákat, vannak olyan feladatok, amelyeket valóban érdemes szakemberre bízni....

magas fehérjés ételek

5 magas fehérjetartalmú étel, amit érdemes fogyasztanod

A fehérje az egyik legfontosabb tápanyag, amelyre szervezetünknek szüksége van az optimális működéshez és a testsúly hatékony szabályozásához. A modern nő számára...

ápolói szakma 2025

Miért válaszd az ápolói szakmát 2025-ben?

Az ápolói szakma 2025-ben stabil megélhetést, fejlődési lehetőségeket és nemzetközi karriert kínál. Ismerd meg, miért érdemes ezt a hivatást választani!

Alumínium

Az alumíniumnak még az erkélyen/erkélyben is ott a helye!

Az erkélyek nem csupán az épületek díszítőelemei, hanem fontos funkcionális területek is. Az otthonhoz csatolt szabadtéri tér sokszor kiterjeszti a lakóteret, jobb...

Hotel marketing 2025-ben

Mi nem hiányozhat a hoteled marketing stratégiájából 2025-ben?

A 2025-ös hotel marketing stratégia digitális fejlesztéseket, fenntarthatóságot és személyre szabott vendégélményt igényel. Fedezd fel a Hotelmentők megoldásait!

női válllalkozók

5 dolog, amivel meg kell küzdeni női vállalkozóként

A vállalkozói lét tele van kihívásokkal, de nőként még inkább próbára teszi az embert. A szakmai hitelesség bizonyítása, a vezetői szerep elfogadtatása és a...

5 legromantikusabb város Budapesthez közel

5 legromantikusabb város Budapesthez közel

Akár egy hétvégi kiruccanásra, akár egy jeles alkalom megünneplésére keresel közeli, romantikus úticélt Budapest környékén, nem kell messzire menned. Magyarország számos...

Pazar környezetben, új otthon teremtése - ingatlanok Balaton

Egy hely, ahol igazán Ön lehet – eladó új építésű lakások a Balatonnál

Képzelje el a következőt: egy fárasztó hét után kilép az erkélyére, miközben a Balaton hullámai halkan ringatóznak a távolban. A reggeli kávéját a napsütésben kortyolja, a...

lakberendezés tippek

Lakberendezési tippek, amiket minden nőnek érdemes ismernie

A lakás berendezése nemcsak esztétikai kérdés, hanem arról is szól, hogy milyen környezetben érzed igazán jól magad. Az otthonodnak tükröznie kell a személyiségedet, és olyan...

ingatlan vásárlása

Idén nyaralót venni? Így hozhatod meg a legjobb döntést!

Egy saját nyaraló sokak számára álom, mások számára befektetés, és akadnak olyanok is, akik egyszerűen csak szeretnék, ha lenne egy biztos helyük, ahová elvonulhatnak pihenni....