A hidegebb őszi-téli hónapokban fel kell szervezetünket tankolnunk vitaminokkal, hogy ellenállóbb legyen a vírusokkal, betegségekkel szemben. A legjobb, ha ezeket a vitaminokat zöldségek és gyümölcsök által visszük be szervezetünkbe. A gyümölcsöket nem csak frissen, de befőttként is fogyaszthatjuk.
Alma
A gyümölcsben lévő kvercetin nevű flavonoid antioxidáns tulajdonságú. A vegyület akkor fejti ki igazán hatását, ha C-vitamin is társul hozzá - mivel ez szintén megtalálható a gyümölcsben, már napi egy alma fogyasztásával is sokat tehetsz az immunrendszered egészségéért. Itt elolvashatod, milyen tünetei vannak, ha a testedben kevés a C-vitamin.
Körte
A körte kevés savat tartalmaz, de annál több cukrot, magas a vas, kálium és foszfortartalma, jó hatással van az idegrendszerre, a vérszegénységben szenvedőknek és savproblémákkal küzdőknek is jó választás ez a gyümölcs.
Áfonya
Egy jó kis áfonyás süti sok mindenre jó lehet. Az áfonya a legerősebb antiszeptikus hatással rendelkező gyümölcs. Nátriumban, káliumban, C-vitaminban gazdag. Vese- és húgyúti fertőzések, reumás betegségek, vesekő kezelésében hatásos, csökkenti a vércukorszintet.
Savanyú káposzta
Savanyú káposzta: Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően is erősíti az immunrendszert, és mivel a C-vitamin megőrzéséhez savanyú közeg szükséges, a zöldség remek forrása a nélkülözhetetlen vitaminnak.
Érdemes más C-vitaminban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani mint például, burgonya, cékla, fejes saláta, karalábé, karfiol, káposzta, kelkáposzta, ananász, bodza, citrom, csipkebogyó, egres, eper.