A mézeskalács sütés nem nagy ördöngösség. Ha biztos akarsz lenni a sikerben, nem kell kutatnod a tuti recept után! Mi eláruljuk a titkot hogyan marad puha a tészta sokáig!
Az internet tele van jobbnál-jobb mézeskalács receptekkel. Egyik finomabb mint a másik! Mégis előfordul, hogy bár betartod a hozzávalók adagolását, mégis kemény lesz a tészta sütés után. Sőt, kopog, ropog, és fogat törő keménységgel bír. A jó hír, hogy a recepteddel semmi baj! A rossz, hogy sajnos te rontod el. Miért?
A mézeskalács tészta sütésének titka magában a sütési hőfokban, de leginkább az idejében rejlik! 180 C-fokon süsd, ott, ahol bármilyen lapokból álló sütinek a lapját sütöd. A kulcs az időben rejlik. Ha kissé megemelkedett, pár perc után húzd ki, és ellenőrizd az alját. Ha már enyhén pírt kapott, tudd, hogy 1-2 perc és kész. Ne aggódj, ha túl puhának érzed, ha kihül alaktartó marad, és egyben puha. Egy jó sütő 8-10 perc alatt készre süt egy tepsit, persze ez készülék függő. A tészta nyújtásánál figyelj arra, hogy minimum 5 mm vastag legyen, mert gyakorta a túl vékonyra nyújtás is eredményezhet kemény sütiket.
Egy nagyon régi, bevált mézekalács-recept!
- 1 kg liszt
- 30 dkg méz
- 10 dkg zsír
- 4 db egész tojás
- 1 cs. fahéj
- ¼ cs. szódabikarbóna (nagy kiszerelésből)
- 30 dkg porcukor
- pici tej az összegyúráshoz!
Nem kell semmit összeolvasztani, csak összegyúrni és kész. Ha van időd, pihentesd egy fél napot, ha nincs lehet nyújtani!
Máz:
- 1 tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
- pár csepp ecet vagy citromlé
Folyamatos habosítás közben kanalanként adagold a porcukrot, majd az ecetet vagy a citromlevet. Zsákba töltve díszíthetsz vele.