Az anyatejben lévő értékes tápanyagok az első félév után már nem fedezik a csecsemő megnövekedett szükségleteit. Ezért azok pótlására lassan és fokozatosan újabb, és újabb ételeket vezetünk be a baba étrendjébe, és itt kap helyet az ízletes sütőtök!
A csecsemők tápanyagszükséglete
Az anyatejben lévő értékes tápanyagok az első félév után már nem fedezik a csecsemő megnövekedett szükségleteit. Ezért azok pótlására lassan és fokozatosan újabb, és újabb ételeket vezetünk be a baba étrendjébe, átszoktatva ezzel az anyatejes táplálásról a család étrendjéhez. Ez a folyamat az elválasztás. Ennek elve a fokozatosság. Nagy türelmet és megértést igényel, ne essünk pánikba, ha több répapüré kerül az előkére, mint a gyermek szájába. Estenként akaratlan célzás nyomán, egy jól irányzott prüszkölés az arcunkba is terítheti a menüt. Higgyük el, ez puszta véletlen!
A sütőtök mint sokoldalú zöldségféle
Az elválasztás megkezdésekor, a sütőtök hasznos ételnek fog bizonyulni. Ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint az egészség, finom íz és elérhető ár. Kedvező élettani hatásai közé tartozik a kalcium, cink, réz, vas, és foszfor tartalom, de bővelkedik C-vitaminban, karotinban és a B vitaminok családját is fellelhetjük benne. Falhasználhatósága sokoldalú, hisz vivő-szaporító anyagként is használható, akárcsak a burgonya. Például egy új íz bevezetése sütőtökbe keverve sikeres lehet. Édes íze miatt a babák könnyen elfogadják. Feldolgozása során előre is termelhetünk néhány adagot, és steril zacskókban a fagyasztóban tárolva, zűrös napokon elővehető egy-egy adag!
Ne feledjük! A hozzátáplálást mindig egy új ízzel kezdjük, pár napon át folytatva, így megfigyelve a baba reakcióit, és esetleges allergiás tüneteket. Az ízek egyenkénti megismertetése után, már kombinálhatjuk két, majd három összetevőből is alkothatunk baba-finomságot!
Receptek:
Sütőtök elkészítése:
Megmossuk, négyfelé vágjuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben húsz-harminc
perc alatt puhára sütjük, vagy hámozás után feldaraboljuk, és annyi vízzel felöntjük, hogy
ellepje, és puhára főzük.
Cékla-sütőtök ital:
Két-három szeletke hámozott, főtt céklát két evőkanál sütőtökpéppel és
egy deci forralt vízzel vagy anyatejjel turmixolunk össze.
Sütőtök főzelék 1.:
A megtisztított, megmosott sütőtököt és burgonyát egyenletes kockákra vágjuk és a baba
edényébe tesszük annyi vízbe,hogy éppen ellepje. Fedő alatt puhára főzzük és leszűrjük.
A turmixgépbe a főtt burgonyához és a sütőtökhöz hozzáöntjük az anyatejet vagy a tápszert,
és annyi főzőlevet, hogy megfelelő sűrűségűre tudjuk turmixolni. Pár csepp citromlével
izesíthetjük.
Sütőtök főzelék 2.:
A burgonyát megtisztítva, megmosva, kockára vágva a baba edényébe tesszük annyi vízbe,
hogy ellepje, s fedő alatt puhára főzzük. A megtisztított, megmosott sütőtököt grillsütőben
megsütjük. Amikor kihűlt, a keletkezett héjat lehúzzuk és kiskanállal a turmixgépbe
kanalazzuk a sült tököt. A főtt burgonyával anyatejjel vagy tápszerrel és annyi főzőlével,
hogy kellő sűrűségű legyen, összeturmixoljuk. Turmixolás után az ételt még egyszer forraljuk fel!
Sütőtök almával:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, felteszzük annyi vízzel főni, hogy éppen ellepje.
A sütőtököt is meghámozzuk,kimagozzuk és apróra kockázzuk. Amikor a krumpli félig megfőtt,
beletesszük a sütőtököt. Amikor kész, a meghámozott, kimagozott, apróra vágott almát
beletesszük, egyet rottyan, és turmixoljuk. Hígítani a saját levével vagy anyatejjel lehet.
Sütőtök almával és csirkével:
Főzd puhára a sütőtököt, zúzd vagy keverd össze jól, aztán tegyél hozzá egy csipetnyi
fahéjat ízesítésként. Reszelt almát, vagy főtt almát is használhatunk hozzá.
Külön párolt csirkemellet, vagy a családnak főzött levesből a szín húst az alapanyagokkal
összeturmixoljuk és a babának kínáljuk.
(Forrás: Babaszoba)