A gyömbéres süti valódi karácsonyi kiegészítő, nagyon finom és már csak az illatától is igazi ünnepi hangulatba jövünk! Nekünk ez a recept vált be a legjobban, próbáljátok ki ti is, és osszátok meg szeretteitekkel, ajándéknak is szuper! Ha légmentesen zárható dobozba teszed szobahőmérsékleten finom puha marad, és sokáig eláll, bár valószínűleg hamar el fog fogyni! A dekorálás csak plusz, teljesen rád van bízva, ha teszel rá néhány pöttyöt, vonalat és megszórod cukorkával, akkor is remekül mutat!
Gyömbéres süti
Hozzávalók
- 170 gramm puha vaj
- 165 gramm barna cukor
- 150 milliliter keményítő/melasz szirup
- 1 nagy tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 450 gramm liszt
- 1 evőkanál örült gyömbér
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál őrölt szegfűszeg
- fél teáskanál só
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
Máz
- 480 gramm porcukor
- 50 milliliter keményítő/melasz szirup
- 60 milliliter tej
- 1/4 teáskanál vaníliakivonat
- díszítőelemek
Elkészítés
- Egy kézimixer segítségével verd fel a vajat, barnacukrot, szirupot nagyjából 2 percig, amíg puha nem lesz. Add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, jól keverd el.
- Egy másik tálban jól keverd össze a lisztet, fűszereket, szódabikarbónát és sót. Állítsd alacsony fokozatra a mixert és apránként adagolva add hozzá a száraz összetevőket a vajas masszához, és keverd addig, amíg egységes tészta nem lesz belőle, de vigyázz, hogy ne verd túl!
- Oszd ketté és csinálj két korongot. Csomagold be mindkettőt folpackba és tedd a hűtőbe 2-3 órára, hogy megkeményedjen.
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, 2 tepsit bélelj ki sütőpapírral. A tészta egyik részét nyútjsd ki enyhén lisztezett felületen nagyjából fél centiméter vastagságúra. Egy forma segítségével csinálj belőle emberkéket, csillagot vagy bármilyen alakot csak szeretnél, majd tedd át a tepsibe.
- Süsd addig, amíg kicsit feljön, nagyjából 9-10 percig attól függően, mekkora formákat szaggattál. Várd meg, hogy kihűljenek, csak utána vedd ki a tepsiből, majd az előző folyamatot megismételve sütheted a következő adagot. Dekoráld mázzal, díszítőcukorkákkal, csak a fantáziádra és kreativitásodra van bízva!
Máz elkészítése
Keverd össze a hozzávalókat, ha túl sűrűnek találod, tejjel tovább hígíthatod.