Az étkezés szerves része az életünknek. Az étel látja el tápanyagokkal a szervezetünket, ráadásul gyakran nagyon finom is. Az elfogyasztott élelmiszerek azonban néha súlyos egészségügyi veszélyekkel is járhatnak, és ha rosszul választunk, időnként még a halálunkat is okozhatják. Érdemes megismerni tehát a következő mérgező ételeket.
Veszélyes étel: vörös algát fogyasztó kagylók
Az algák többsége nem mérgező, de néhány faj, például az Alexandrium catenella és a Dinophysis acuminate méreganyagot termelnek. A kagylók, amelyek elfogyasztják az algákat, nem károsodnak a méregtől, de a kagylót elfogyasztó emberekre hat a méreg. A toxin bénulást, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozhat.
Mi mérgez, mi allergizál az algában?
Hepato- ill. neurotoxinokat tartalmaznak. Az előbbi súlyos májkárosodást okoz, az utóbbi bénulásokhoz vezet.
Mérgező gombák
A gombák többsége ártalmatlan, és ha az ismerős zöldségesnél vásároljuk, nem kell aggódnunk a biztonságossága miatt. Nem érdemes azonban hozzáértés nélkül saját kezűleg szedni gombát, mert a mérges gombákat gyakran nehéz felismerni. Egyes mérgező fajták az idegrendszerre vagy a kardiovaszkuláris rendszerre hatnak, és akár halált is okozhatnak.
Az egyik legveszélyesebb a gyilkos galóca (Amanita phalloides), amely a gombamérgezések 90 százalékáért felelős világszerte. Az a legnagyobb baj, hogy elfogyasztása után néhány óráig nem jelentkeznek a tünetek, ezért mire a mérgezés jelei megjelennek, súlyos szervkárosodás következik be.
Mi mérgez, mi allergizál a gombákban?
Csak kiragadott példa az amanitin, alfa-amanitin. Nyolc aminosavból álló fehérje, erősen toxikus hatású. Az RNS-polimeráz enzimhez kötődik igen erősen. A tünetek csak 24 órán túl jelentkeznek: hasmenés, görcsök. A 4-5. napon súlyos máj- és veseelégtelenség alakul ki, a halál kb. egy hét múlva áll be. Célzott ellenszere nincsen. (Addig kellene kitisztítani a szervezetből amíg még nem ad tüneteket...)
Mérgező étel: gömbhal
A gömbhal, más néven fugu, a távol-keleti konyha egyik különlegessége: ha nem készítik el megfelelően, már egyetlen falat is halálos lehet belőle. Ennek ellenére (vagy talán éppen az ebből fakadó izgalom miatt) világszerte több millióan teszik kockára az életüket évente. A fugut csak azok a különleges engedéllyel rendelkező szakácsok készíthetik el, akik pontosan tudják, a hal melyik ehető része nem tartalmaz méreganyagot.
Mi mérges, mi allergizál a gömbhalban?
A tetrodotoxin néven ismert méreg, amely a májat, petefészket, bőrt támadja elsősorban. A méreg nátrium-csatorna blokkoló, tehát izombénító hatású. A legsúlyosabb probléma a légzőizmok bénulása, fulladás. Jelenleg nincs ismert ellenmérge.
Mérgező étel: mogyoró
A mogyoróra allergiás emberek jól tudják, hogy még a legkisebb mennyiség is veszélyes lehet számukra. A legnagyobb baj az, hogy gyakran nem tudhatják, hogy egy bizonyos élelmiszer tartalmaz-e mogyorót, mert számos ételben nyomokban előfordulhat mogyoró, a címkén pedig nem tüntetik fel, hogy a termék olyan gyárban készült, ahol mogyorót is feldolgoznak. Az allergia ráadásul életünk bármely pontján jelentkezhet. Leggyakoribb tünete a csalánkiütés, súlyosabb esetben azonban légzési rendellenességeket, szívelégtelenséget, vagy akár halált is okozhat.
Mi mérgez, mi allergizál a mogyoróban?
Ún. 1-es típusú túlérzékenységi reakció, a lakosság kis %-ában, súlyos fizikális tünetekkel, anafiliaxiával, amely sürgősségi beavatkozást igényel. A mogyoróallergia nem múlik el.
Veszélyes: metilalkohol tartalmú italok
A metilalkohol már nagyon kis mennyiségben is vakságot okozhat, nagyobb mennyiségben pedig halálhoz vezet. A szervezet az etilalkoholhoz hasonlóan megpróbálja lebontani a metilalkoholt, ezen folyamat mellékterméke azonban rendkívül mérgező. Már 4 ml tiszta metilalkohol vakságot, 10-30 ml pedig halált okozhat.
Mi mérgez, mi allergizál a metilalkoholban?
A szervezetben hangyasavvá, formátokká alakulva igen erős méreg, sejtszintű oxigénhiányt okoz. Legfontosabb következmény az szemidegkárosodás miatti vakság (már 30 ml elfogyasztása fatális lehet.)