Napi szinten szükségünk van bizonyos mennyiségre a különböző tápanyagokból, vitaminokból és ásványi anyagokból, hiszen lényegében szinte minden, az emberi testben zajló biológiai folyamathoz elengedhetetlenek. Azt gondolhatnánk, hogy az elfogyasztott ételekkel mindent beviszünk, ami szükséges, pedig számos olyan tipikus vitaminhiány van, ami meglehetősen gyakori. A vitaminhiány viszont megváltoztatja, felborítja a test működését.
Melyek a leggyakoribb vitaminhiányok, amelyek sok embert érintenek úgy, hogy a legtöbben még csak nem is tudnak róla? Erről lesz szó a következőkben, megtudhatjátok, hogy az egyes vitaminok hiánya milyen tünetekkel párosul, és melyek a legjobb források, amiből könnyebben hozzájuthatunk ezekhez a fontos anyagokhoz.
7 vitaminhiány, ami sok embert érint, és nem tud róla
Vashiány
A vas a vörösvérsejtek fő alkotó eleme, ami szerepet játszik az oxigén szállításában a testben. Kétféle vasat különböztetünk meg: hem vas és nem-hem vas. A hem vas főleg állati eredetű ételekben található és könnyen felszívódik, magas koncentrációban van jelen a vörös húsokban. A nem-hem vas állati és növényi eredetű ételekben egyaránt megtalálható, viszont nem szívódik fel olyan könnyen. A vashiány károsítja a kognitív funkciókat, az immunrendszert, tünetei főként fáradékonyságban és gyenge immunrendszerben mutatkoznak meg.
- A hem vas forrásai: vöröshús, hal, tenger gyümölcsei.
- Nem-hem vas forrásai: brokkoli, spenót, tökmag, szezámmag, sütőtök
D-vitamin hiány
A D-vitamin különösen fontos a bőr és a csontok egészsége szempontjából, mivel főként a napsugarak segítségével juthatunk hozzá (a test magától nem képes előállítani), főleg télen nagyon lényeges odafigyelni arra, hogy pótoljuk, hiszen csupán táplálkozással nagyon nehezen vihetőbe testünkbe a megfelelő mennyiség. Tünetei lehetnek a fáradékonyság, izomfájdalom, gyengeség, ennek a fontos vitaminnak egy külön cikket is szántunk, ahol bővebben beszélünk arról, milyen forrásokból juthatunk hozzá, illetve milyen betegségekhez kapcsolható, ezt itt olvashatjátok el. Forrásai: napsütés, tojássárgája, halak, tejtermékek.