Ha próbálunk gluténmentesen étkezni, az néha olyan érzés, mintha semmi finomat nem ehetnénk, különösen nem desszertet. A legtöbbször nemet mondtunk a csokoládéra, és a belőle készült édességekre – egészen mostanáig. Próbáld ki te is ezt a mennyien finom diétabarát csokoládétortát, ami nem csak jól néz ki, de az íze is fantasztikus, ráadásul könnyedén elkészíthető.
Nem számít milyen diétán vagy, te se mondj le finomságokról, egy jó csokoládétorta minden alkalomra jó választás lehet a szülinapoktól kezdve az egyszerű hétvégi süteményig.
Gluténmentes csokoládétorta
Előkészület: 5 perc
Teljes elkészítés: 45 perc
Hozzávalók:
• ½ bögre sótlan, olvasztott vaj (⅓ bögre növényi olajjal helyettesíthető)
• 1 tojás
• 1 bögre víz
• 1 evőkanál fehér ecet (bármilyen más ecet is jó)
• 1 teáskanál vanília kivonat
• 1,25 bögre gluténmentes liszt
• ¾ bögre cukrozatlan kakaópor
• 1,25 bögre kristálycukor
• 1 teáskanál só
Gluténmentes ganache csokoládékrém
• 350 gramm közép édes (gluténmentes) csokoládé (55-60%-os kakaótartalommal) darabokra törve
• 1 bögre habtejszín
1 bögre nagyjából 250 milliliternek felel meg.
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Zsírozd ki a tortaformát, majd béleld ki sütőpapírral.
- Egy nagy edénybe tedd bele az olvadt vajat, tojást, vizet, ecetet és a vaníliakivonatot. Elektromos habverővel verd addig, amíg teljesen el nem keveredik. Ezután szitáld bele a gluténmentes lisztet, kakaóport, cukrot, sót és a szódabikarbónát, és jól keverd simára a nedves hozzávalókkal.
- Öntsd bele az előkészített tortaformába, és 30-40 percig, tűpróbáig süsd.
- Legalább 10 percet várj, mielőtt kivennéd a kész tortát a formából, és egy rácson hagyd teljesen kihűlni.
Gluténmentes ganache csokoládékrém
A tejszínt egy kisebb edényben tedd fel közepes lángra, majd apránként tedd bele a csokoládédarabokat, addig keverd, amíg sima nem lesz. Ha elkészült, öntsd rá a kihűlt torta tetejére.
Tipp: Attól függően milyen fajta gluténmentes lisztet használsz, lehet, hogy nem lesz szükség annyi vízre, mint amennyi a receptben szerepel. Kezdj ¾ bögre vízzel, és ha szükséges, adj hozzá még egy-egy evőkanálnyit, amíg a vaj el nem éri a megfelelő állagot.