Kiválasztani a legfrissebb kukoricát a boltban, vagy a piacon könnyebb, mint gondolnád. A kukorica a nyár elengedhetetlen kelléke, szinte mindenki imádja, ezért alaposan ki kell használni azt a rövid időszakot, amíg élvezhetjük ezt a finomságot. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy választhatod ki a legfinomabb darabokat, és a szokásostól kicsit eltérőbb, de egy nagyon egyszerű receptet is mutatunk. Ezentúl csak így csinálod majd!
Mutatunk pár tippet, amikkel a legfrissebb, legfinomabb kukoricát választhatod ki
1. Nézd meg a héját
Először is nézd meg a héját, aminek fényes, üdezöldnek, kicsit nyirkosnak kell lennie, és szorosan körbe kell ölelnie a kukoricacsövet. Ilyen a legfrissebb kukorica! Ne válassz olyat, ami már elkezdett sárgulni, vagy száraznak érzed. Ha vannak rajta apró barna lyukak, az azt jelenti, hogy bogarak vannak benne, úgyhogy azt ne vedd meg. Ha az alján is látsz barna foltot, akkor valószínűleg már jó pár napja leszedték, inkább keress másikat.
2. Figyelj a rojtokra
Az az aranyos kis puha dolog a kukorica végén nagyon is fontos. Tartsd észben választásnál, hogy a rojtoknak világosbarnának, vagy aranyszínűnek kellene lenniük, és kicsit ragadósnak is. Szagold meg ezt a részét, mert finom, édes illatot kell érzened. Amelyiknek szárazak és feketék a rojtjai, azok a csövek már öregek, és valószínűleg túl puha lesz főzés után.
3. Óvatosan nyomkodd meg
Ahelyett, hogy lehúznád a héját, inkább nyomd össze egy kicsit, így is érezned kell a szemeket. Kezdd az aljától és nyomkodd végig az egészet a tetejéig. A szemeknek telteknek kell lenniük, magának a csőnek pedig keménynek, ha valahol űrt érzel, és szemek hiányoznak, inkább tedd vissza. Ha puha részek vannak benne, akkor ne vedd meg.
4. Otthon is tartsd frissen
Ha hazaértél, érdemes szobahőmérsékleten tartani, és néhány órán belül megfőzni. Ha nem tervezed megenni a következő 1-2 napban, a legjobb, ha héjastól lefagyasztod.
Főtt kukorica recept
- Tölts meg egy nagy fazekat ¾-éig vízzel, és tedd fel főni.
- Tegyél bele 2 evőkanál cukrot, 1 evőkanál citromlevet, és hagyd feloldódni.
- Óvatosan tedd a forrásban lévő vízbe a csöveket (ekkora mennyiséghez 6-ot megtisztítva, rojtok és héj nélkül).
- Fedd le a lábast, kapcsold ki alatta a lángot, és hagyd úgy körülbelül 10 percig.