Nincs is jobb, mint egy kis fagyi desszertre, igaz? Ha pedig házi készítésű, még jobb, hiszen pontosan tudjuk mi kerül bele, így a minőség és mennyiség is a mi kezünkben van. Ma két szuper receptet mutatunk nektek, az egyik elkészítéséhez szükség van fagyigépre, de a másikat anélkül is elkészítheted. Egy dolog viszont közös bennük: isteni finomak és különlegesek!
Almáspités fagyi
Hozzávalók
• 250 milliliter tej
• 6 tojássárgája
• 150 gramm cukor
• ¼ teáskanál só
• 500 milliliter habtejszín
• ½ teáskanál őrölt fahéj
• 2 evőkanál vaj
• 4 kisebb alma meghámozva, felkockázva
Elkészítés
- A tejet öntsd egy közepes tálba. Egy másik tálban keverd össze a tojássárgákat, 100 gramm cukrot és a sót. Tedd egy edénybe a fahéjat és tejszínt és főzd fel lassan.
- Folyamatosan keverve add a forró krémet a tojássárgás keverékhez apránként. Öntsd vissza az edénybe és folyamatosan keverve addig főzd, amíg kicsit be nem sűrűsödik – nagyjából 3-4 perc kell hozzá (ha a fakanállal húzol bele egy csíkot és az megmarad, akkor kész).
- Egy apró lyukú szűrőn keresztül öntsd a sodót a tejhez. Fedd le folpackkal és tedd a hűtőbe legalább 12 órára, egy üres püspökkenyér formát pedig a fagyasztóba, hogy lehűljön.
- Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a vajat, add hozzá a maradék 50 gramm cukrot és időnként megkeverve addig főzd, amíg aranybarna nem lesz (2-3 perc). Add hozzá az almát és addig főzd, míg az alma puha nem lesz, a keverék pedig sima (2-3 perc). Teljesen hűtsd ki.
- Ezután öntsd a hűtőből kivett sodót fagyigépbe és kövesd a gyártó utasításait a használatát illetően. Ha elkészült, 1/3-át kanalazd át a hideg püspökkenyérformába, tedd rá az almás keverék 1/3-át és ezt ismételd meg még kétszer. Egy késsel húzz bele csíkokat, majd fedd le folpackkal és tedd a fagyasztóba legalább 6 órára.
Sült epres fagyi
Hozzávalók
• 1 vaníliarúd
• 2 bögre eper félbevágva (vagy negyedbe, ha nagy)
• 1 evőkanál cukor
• 250 milliliter édes sűrített tej
• ¼ teáskanál só
• 500 milliliter habtejszín felverve
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vágd félbe a vaníliarudat, kapard ki a magját és tedd egy kisebb tepsibe, tedd mellé az epret, cukrot és vajat, keverd össze, majd tedd a sütőbe 35-45 percre, időnként megkeverve, míg szirupos nem lesz. Hagyd teljesen kihűlni.
- A kihűlt keveréket öntsd egy nagy tálba, keverd össze a sóval és a sűrített tejjel, majd óvatosan add hozzá a felvert habtejszínt is. Tedd egy püspökkenyérformába, fedd le folpackkal és tedd a fagyasztóba legalább 8 órára. Hagyd egy pár percig szobahőmérsékleten, mielőtt tálalnád.