A ráncok megjelenése az egyik legegyértelműbb jele, hogy az idő bizony telik, ezért ha szeretnénk fiatalosnak tűnni, nagy figyelmet fordítunk arra, hogy eltüntessük őket. Habár léteznek hatékony megoldások, mégis jobb már az elején tenni ellene és a helyes táplálkozással is nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy bőrünk feszes maradjon.
Bőr nélküli csirke
A soványhúsok, mint a csirkemell és a hal, tele vannak proteinnel, és emésztés közben a test felbontja ezeket aminosavakra, amik segítenek a sejteknek újjáépülni. Ha sokat fogyasztasz belőle, könnyebb lesz megújítani a bőrsejteket és a kollagént, amitől sokkal feszesebb lesz a bőröd. Próbálj meg minden étkezésbe beépíteni egy kis proteint.
Fokhagyma
Ez a csípős növény tele van bőrvédő antioxidánssal, ami segít megóvni a bőrt a szabadgyököktől, amik lebontják a kollagént. Az aprított fokhagymát hagyd állni 10-15 percig, mielőtt bele tennéd a recept szerint az ételbe, hogy aktívan kifejthesse hatását.
Zöld tea
A kávé hozzájárulhat a ráncosodáshoz, mivel emeli a stresszhormonokat, mint az adrenalin. Ehelyett szerezd be a koffein adagodat zöld teából, igyál belőle nap 4 csészével, de lehetőleg délután 3 óra után már mellőzd, ha a tested érzékeny a koffeinre. A tea egyébként is nagyon egészséges, itt olvashatjátok, milyen hatással van a testre.
Víz
Ha épp nem teát iszol, válassz vizet, hogy elég hidratált maradj. Ha a bőrsejtek elég nedvességet kapnak, az segít, hogy az egészséges tápanyagok könnyebben beszívódjanak, vagyis a bőröd hidratáltabb és selymesebb, feszesebb is lesz. Naponta érdemes 2-3 liter folyadékot meginni, és tovább növelni ezt a mennyiséget, ha fizikailag aktívabb voltál, vagy meleg van.
Bogyós gyümölcsök
Az eper, áfonya, szeder, ribizli, málna több antioxidánst tartalmaz, mint bármelyik más gyümölcs vagy zöldség. Ezek pedig a bőrünk megmentői, mert védenek a ráncokozó bőrkárosodásoktól. Smoothie-ként vagy salátához is bátran fogyasztható, azt pedig, hogy mennyi a napi ajánlott mennyiség, itt megtalálod.
Olívaolaj
Ez az egészséges olaj egy olyan savat tartalmaz, amitől a bőr sokkal puhább lesz, és a benne található E-vitamin és polifenol is segít, hogy a bőr fiatalosnak tűnjön. Hogy a lehető legtöbb antioxidánshoz juthass, válassz 100%-os extra-szűz olívaolajat. A lehető legtöbb ételhez ezt használjuk zsiradékként, de arra ügyeljünk, hogy ne melegítsük fel túlságosan, mert elveszítheti az egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságait.
Lazac
A benne található omega-3 nem csak a szívnek tesz jót, de a bőr simaságához is nagyban hozzá járul. Legalább hetente kétszer érdemes fogyasztani valamilyen halat, például lazacot vagy makrélát, ezenkívül pedig rendkívül értékes forrása a D-vitaminnak is, ami szintén nagyon fontos a testnek.
Bab
Azoknak az embereknek, akik a legtöbb babot, halat, zöldségeket és olívaolajat eszik, van a legkevesebb ránca egy tanulmány szerint. Legalább heti egyszer érdemes valamilyen bab-alapú ételt enni, és naponta valamilyen zöldséget.
Mérsékeld a kávéfogyasztást
Az egészségügyi szakemberek szerint a kávéfogyasztás hozzájárul a ráncokhoz, mivel megnöveli a testben az adrenalin szintjét, ami egy stresszhormon.
Hagyd ki a cukrot
Ideje változtatni a nassolási szokásainkon, mert számtalan kutatás kapcsolta össze a cukros ételeket és üdítőket a kollagénkárosodással, ami egy nagyon értékes protein a bőr számára.
Amennyiben már megjelentek a nemkívánt ráncok, akkor sem szabad elkeseredni, hiszen számos lehetőségünk van a bőrfiatalításra. Ha a krémek nem váltak be, érdemes szakemberhez fordulnunk, aki segít visszaadni bőrünk rugalmasságát ráncfeltöltéssel.