Neked is eleged van már abból, hogy ki kell dobnod ételt, mert túl hamar megromlik? Megmutatjuk hogyan tárold megfelelően az érzékeny alapanyagokat, hogy sokáig felhasználhasd őket és ne a kukában végezzék– ezzel egy kis pénzt is spórolva.
Friss fűszernövények
A zöld, leveles dolgok, mint a petrezselyem, koriander és bazsalikom nagyon hamar megromlanak. Ahhoz, hogy tovább bírják vágd le a szárak végét és tedd egy pohár vízbe, majd egy celofánnal vond be a tetejüket. A bazsalikom kivételével (amit a konyhapulton kellene hagyni), tartsd őket a hűtőben, így 2-3 hétig is frissek lesznek!
Bogyós gyümölcsök
Az eper, málna, szeder, áfonya szintén nagyon hamar romlik, már egyetlen éjszaka alatt is megjelenhet rajta a penész! Ahhoz, hogy tovább friss maradjon, legyen teljesen száraz és mosatlanul tedd el a hűtő fiókjába egy olyan tartóba, amiben papírtötlő van. Ez felszívja a nedvességet és akár 5-7 napig is ízletesek maradnak!
Kenyér
Sütöttél egy finom kenyeret? Két módszer van, amivel frissen tarthatod a fajtájától függően: ha ropogós a kenyér, akkor bármilyen csomagolás nélkül hagyd szobahőmérsékleten, ha pedig felszeletelted, tedd papírzacskóba. Egy puhább kenyér esetében tedd légmentesen zárható műanyag zacskóba. Itt megtudhatod, hogyan fagyaszthatod le a kenyeret!
Banán
A banán egy pillanat alatt meg tud barnulni, ami jó hír, ha banánkenyeret készülsz sütni, de kevésbé jó, ha semmi ilyesmi nincs tervben. Ebben az esetben szedd szét külön és szorosan csomagold be mindegyiket folpackkal. Így kevesebb gáz keletkezik majd és lassabban érik, romlik.
Gomba
Senki sem szereti a nyálkás gombát, úgyhogy ha csak nem előre csomagoltat veszel (amihez nem kell nyúlni), tedd papírzacskóba és ne mosd meg. Ebben képes keringeni a levegő, valamint a papír felszívja a felesleges nedvességet és akár egy hétig is friss marad a gomba.
Sajt
Habár a sajt nem romlik olyan gyorsan, mint a friss termékek, mégis a penész melegágya lehet. Hogy olyan sokáig megőrizd minőségét, ameddig csak lehet, csomagold be sütőpapírba, majd tedd egy zacskóba, amit félig zárj csak le. Hogy a sajt külső rétege ne keményedjen meg, kend be a vágott részét véknyan olajjal vagy vajjal, mielőtt becsomagolnád.