notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az étcsokoládé jótékony hatásai

hirdetes

Az étcsokoládé jótékony hatásai

helloladies.hu
Az étcsokoládé jótékony hatásai

2. Az étcsokoládéban rengeteg az antioxidáns


Az étcsokoládé többféle antioxidánst tartalmaz, többek között flavanolokat, polifenolokat, katechint és proanthocianidint. Az étcsokoládét többféle egészséges gyümölccsel is összehasonlították (https://ccj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1752-153X-5-5), és kiderült róla, hogy a legjobb antioxidáns-forrás között van, leelőzve az acai bogyókat, a kék áfonyákat, a tőzegáfonyákat és a gránátalmát is.

3. Javítja a vérkeringést


A magas vérnyomás (hipertenzió) egy hosszútávon veszélyes egészségügyi probléma, amiből koszorúér-betegség, stroke, látásvesztés, vesebetegség, és demencia is kialakulhat. Magas kakaópolifenol-tartalmának köszönhetően naponta egy kevés étcsokoládé elfogyasztásával javíthatsz vérnyomásodon. Egy 44 férfi és nő közreműködésével végzett kontrollált tesztben (http://pages.stat.wisc.edu/~ifischer/Intro_Stat/SIBS/JAMA/Article.pdf) olyan betegeken tesztelték a csokoládé hatását, akiknek nem kezelt prehipertenziójuk, vagy 1-es stádiumú hipertenziójuk volt. A résztvevők 18 héten keresztül vagy 6,3 grammnyi étcsokoládét, vagy ugyanennyi fehér csokoládét fogyasztottak el. Az alapértékekhez képest az étcsokoládés csoport a teszt végére jobb vérkeringést és alacsonyabb átlagos szisztolés és diasztolés vérnyomást mutatott. Mi több, az a néhány gramm étcsokoládé semmilyen negatív hatást nem fejtett ki a résztvevők testsúlyára, vagy lipidszintjeire. A fehér csokoládés csoport vérnyomása semmilyen változást nem mutatott a teszt végére.

hirdetes

4. Csökkenti a koleszterinszintet


A koleszterin a vérben található viaszos anyag, és habár szükséges az egészséges sejtek kialakulásához, ha túl nagy mennyiség gyűlik össze belőle, akkor lerakódhat az érfalakon, ezzel keményebbé és szűkebbé téve azokat. Idővel ez a lerakódás jelentősen gátolhatja a vérkeringést és növeli a szívroham és a stroke veszélyét is. A kakaó-polifenolokról azonban megállapították, hogy segíthetnek javítani magas koleszterinszinttel küszködők lipidrpofilját. Egy vak teszt (https://pdfs.semanticscholar.org/fb24/490bb0c02118bb1d69ee4b8587410f228190.pdf) során 160 résztvevőt vizsgáltak meg, akik eltérő kakaó-polifenol tartalmú kakaóport kaptak napi kétszer négy héten keresztül. Az teszt végén alapértékekhez képest csökkent a résztvevők rossz (LDL) koleszterinszintje, és több jó (HDL) koleszterin is volt a szervezetükben. A javulás mértéke arányosan egyezett a kakaópor polifenoltartalmával.

hirdetes

5. Védi és táplálja a bőrt


Mivel flavanol antioxidánsokban gazdag, az étcsokoládé rendszeres fogyasztása a bőr védelmét is szolgálhatja. Az étcsokoládé fogyasztása (ha nagy mennyiségű flavanolt tartalmaz) jelentős védelmet nyújthat a bőrnek az UV fény ellen, legalább is egy kutatás (https://pdfs.semanticscholar.org/8704/f90b36281edc560fd40a3bfaf8d412c82b4c.pdf) eredménye szerint. A két csoporton végzett tesztben a résztvevőknek véletlenszerűen kaptak magas flavanoltartalmú étcsokoládét (600mg/20g) illetve alacsony tartalmút (30mg/20g). A magas flavanoltartalmú csokoládés csoport tagjai esetén az alapértékhez képest kétszer annyi UVB sugárzás kellett, hogy napégés alakuljon ki a bőrükön, míg az alacsony flavanolos csoport nem tapasztalt hasonló javulást a védelemben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes