2. Az étcsokoládéban rengeteg az antioxidáns
Az étcsokoládé többféle antioxidánst tartalmaz, többek között flavanolokat, polifenolokat, katechint és proanthocianidint. Az étcsokoládét többféle egészséges gyümölccsel is összehasonlították (https://ccj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1752-153X-5-5), és kiderült róla, hogy a legjobb antioxidáns-forrás között van, leelőzve az acai bogyókat, a kék áfonyákat, a tőzegáfonyákat és a gránátalmát is.
3. Javítja a vérkeringést
A magas vérnyomás (hipertenzió) egy hosszútávon veszélyes egészségügyi probléma, amiből koszorúér-betegség, stroke, látásvesztés, vesebetegség, és demencia is kialakulhat. Magas kakaópolifenol-tartalmának köszönhetően naponta egy kevés étcsokoládé elfogyasztásával javíthatsz vérnyomásodon. Egy 44 férfi és nő közreműködésével végzett kontrollált tesztben (http://pages.stat.wisc.edu/~ifischer/Intro_Stat/SIBS/JAMA/Article.pdf) olyan betegeken tesztelték a csokoládé hatását, akiknek nem kezelt prehipertenziójuk, vagy 1-es stádiumú hipertenziójuk volt. A résztvevők 18 héten keresztül vagy 6,3 grammnyi étcsokoládét, vagy ugyanennyi fehér csokoládét fogyasztottak el. Az alapértékekhez képest az étcsokoládés csoport a teszt végére jobb vérkeringést és alacsonyabb átlagos szisztolés és diasztolés vérnyomást mutatott. Mi több, az a néhány gramm étcsokoládé semmilyen negatív hatást nem fejtett ki a résztvevők testsúlyára, vagy lipidszintjeire. A fehér csokoládés csoport vérnyomása semmilyen változást nem mutatott a teszt végére.
4. Csökkenti a koleszterinszintet
A koleszterin a vérben található viaszos anyag, és habár szükséges az egészséges sejtek kialakulásához, ha túl nagy mennyiség gyűlik össze belőle, akkor lerakódhat az érfalakon, ezzel keményebbé és szűkebbé téve azokat. Idővel ez a lerakódás jelentősen gátolhatja a vérkeringést és növeli a szívroham és a stroke veszélyét is. A kakaó-polifenolokról azonban megállapították, hogy segíthetnek javítani magas koleszterinszinttel küszködők lipidrpofilját. Egy vak teszt (https://pdfs.semanticscholar.org/fb24/490bb0c02118bb1d69ee4b8587410f228190.pdf) során 160 résztvevőt vizsgáltak meg, akik eltérő kakaó-polifenol tartalmú kakaóport kaptak napi kétszer négy héten keresztül. Az teszt végén alapértékekhez képest csökkent a résztvevők rossz (LDL) koleszterinszintje, és több jó (HDL) koleszterin is volt a szervezetükben. A javulás mértéke arányosan egyezett a kakaópor polifenoltartalmával.
5. Védi és táplálja a bőrt
Mivel flavanol antioxidánsokban gazdag, az étcsokoládé rendszeres fogyasztása a bőr védelmét is szolgálhatja. Az étcsokoládé fogyasztása (ha nagy mennyiségű flavanolt tartalmaz) jelentős védelmet nyújthat a bőrnek az UV fény ellen, legalább is egy kutatás (https://pdfs.semanticscholar.org/8704/f90b36281edc560fd40a3bfaf8d412c82b4c.pdf) eredménye szerint. A két csoporton végzett tesztben a résztvevőknek véletlenszerűen kaptak magas flavanoltartalmú étcsokoládét (600mg/20g) illetve alacsony tartalmút (30mg/20g). A magas flavanoltartalmú csokoládés csoport tagjai esetén az alapértékhez képest kétszer annyi UVB sugárzás kellett, hogy napégés alakuljon ki a bőrükön, míg az alacsony flavanolos csoport nem tapasztalt hasonló javulást a védelemben.