Legelőször egy bárban találkoztam egy utazás során az Espresso Martinivel, amikor egy egész napos, fárasztó kirándulást követően próbáltam magam energiával feltölteni az esti vacsorára és remek választásnak bizonyult. Azóta rájöttem, hogy otthon is nagyon könnyen elkészíthető és tökéletes akkor is, ha vacsoravendégeket hívsz, esetleg csak kényeztetni szeretnéd magad a vasárnapi pihenés közben. Biztos vagyok benne, hogy az egyik kedvenc koktélod lesz!
A pletykák szerint az ital az 1980-as években jött létre, amikor Kate Moss arra kérte a pultost, hogy készítsen neki egy olyan alkoholos italt, ami egyben fel is ébreszti és segít neki átvészelni az estét. Egy hideg, frissítő koktél, az espresso kávé, a kávélikőr és szirup kombinációja lett a válasz a szupermodell kérésére. Nézzük meg külön-külön az összetevőket!
Espresso: A legjobb, ha frissen főtt espressot választunk, majd hagyjuk lehűlni a hűtőben egy rövid időre, hogy ne olvadjon meg benne az összes jég.
Kávélikőr: Ez még jobban kihangsúlyozza a kávéízt, valamint egy kis édességet is kölcsönöz az italnak. Nincs egy konkrét fajta, ami a legjobb hozzá, bármi megteszi, ami otthon van, vagy amit a boltban találsz.
Szirup: Még édesebbé teszi az italt (például, juhar- vagy cukorszirup), ellensúlyozva az espresso keserűségét. A mennyiség igazából rád van bízva, az ízlésed szerint készítsd el, azt javaslom, hogy először tegyél bele kevesebbet és ha szükségesnek tartod adj még hozzá, de akár teljesen el is hagyhatod, ha egy keserűbb italra vágysz. Ha krémesebb koktélt szeretnél készíteni, használhatsz Baileys-t is a szirup helyett, ekkor csak arra kell ügyelni, hogy az ital kicsit erősebb lesz tőle, ezért lehet, hogy kevesebb vodkát kell használni.
Espresso Martini recept:
- 45 milliliter vodka
- 30 milliliter espresso
- 15 milliliter kávélikőr
- 15 milliliter szirup
Tedd az összes hozzávalót a shakerbe jéggel, rázd legalább 10 másodpercig vagy tovább, ha habosabb italt szeretnél, majd öntsd egy martinis pohárba.
Nincs koktél shakered? Használhatsz egy olyan hordozható kávésbögrét is, aminek jól zárható a teteje és a kis lyukon keresztül öntsd ki a kész italt. Nekem például nincs otthon martinis poharam, ezért egy sima kristálypohárba szoktam tenni jó sok jéggel. A tetejére tehetsz néhány kávébabot is!