Valószínűleg te is észrevetted, hogy a sütés nagyon népszerű lett a koronavírus járvány idején. Az emberek unalmukban, illetve azért, hogy ne kelljen boltba menni, sütnek. Csak egy probléma van: a legtöbb boltban nem kapható élesztő. Szerencsére ez nem kell, hogy visszatartson, hiszen élesztő nélkül is sok finomságot süthetsz!
Te magad is készíthetsz kovászt
Egyszerűen tegyél fél bögre vizet és fél bögre lisztet egy szélesszájú befőttesüvegbe (érdemes szűrt vizet vagy ásványvizet használni, mert a klór a vízben tönkre teheti). Jól keverd össze, majd fedd le folpackkal. 24 óra múlva tegyél hozzá egy újabb bögre lisztet és annyi vizet, hogy ugyanolyan legyen az állaga, mint előtte (ezt minden nap ismételd meg). Ha buborékokat látsz, az jelzi, hogy a folyamat beindult. Akkor lesz használatra kész, ha az üveg tetején, a vízen lebeg majd. Minden bögre kovász egy adag élesztőnek felel meg.
Keverj szódabikarbónát és savasat
Ha nincs élesztőd, de van szódabikarbónád és savad (citromlé, ecet, stb.), akkor meg tudod tölteni a konyhát az otthon készített kenyér isteni illatával. A szódabikarbónát ugyanis aktiválja a sav, így amikor ez a két összetevő össze van keverve, nőni fog. Egyenlő arányban keverd össze őket, nagyjából 1-1 teáskanálnyiit, de lehet, hogy kicsit játszadoznod kell a mennységgel, hogy a kívánt eredményt kapd.
Kompromisszum: Egyszerűen sütőpor vagy szódabikarbóna
Oka van annak, hogy most nagyon sokan banánkenyeret sütnek – nem kell hozzá élesztő. Egyszerűen érdemes lehet olyan süteményeket készíteni, amibe alapból nem kell élesztő, találhatók olyan kenyér receptek is, amiben élesztő helyett sütőpor vagy szódabikarbóna is használható. De készíthetsz például a kekszeket, muffinokat, piskótát.
Csalj
Sok helyzetben nem ajánlott csalni, de a sütés nem tartozik ide. Kaphatók például előre elkészített palacsinta- és gofriporok, amiben van élesztő – ezeket is használhatod, hogy segítsen megemelni a dolgokat. Mindössze annyit kell tenned, hogy megnézed az összetételét és az állagát. Ha például többet teszel belőle és kevés folyadékot adsz hozzá, adsz hozzá egy kis sajtot, abból készíthetsz sajtos kenyérrudacskákat is. Ha viszont több folyadékot adsz hozzá, akkor édes vagy sós palacsintát is készíthetsz.
Készülj fel, hogy alkalmazkodnod kell
Sok mindent élesztő nélkül is meg lehet sütni, de fontos tudni, hogy mással helyettesítve valószínűleg más textúrája lesz.