Imádjuk az eperszezont és valószínűleg nem kell győzködnöm senkit arról, hogy ez az édes, rostokkal teli gyümölcs szinte tökéletes, de azért megpróbálom, valamint mutatok néhány érdekes variációt, hogy minden nap ehessünk belőle!
Egy adag eperben több C-vitamin van, mint a legtöbb citrusfélében. Egy kisebb tálnyi eperben 85 milligramm, ami bőven fedezi az ajánlott napi bevitelt és több, mint ami egy narancsban található. Mindannyian tudjuk, mennyire fontos ez a vitamin és a tünetei, ha nem fogyasztunk belőle eleget nagyon sokféle formában megmutatkoznak. A vitaminok és ásványi anyagok mellett antioxidánsok is vannak benne, ami miatt gyulladáscsökkentő is, segít harcolni a cukorbetegség ellen és az agynak is jót tesz. Rostban is gazdag, ezért a beleknek is jót tesz, szabályozza a vércukorszintet is. De hogyan illeszthetjük be a mindennapi étrendünkbe?
Eperszósz
Egy edényben alacsony lángon melegítsd meg az epret, tegyél hozzá egy kis vizet, és ízesítsd kedved szerint (egy kis almalé és citromhéj nagyon különlegessé teszi). Megpuhul és besűrűsödik majd, így egy természetesen édes eperszószt kapsz, amit tehetsz joghurthoz, fagyihoz, süteményhez, de akár lekvár helyett is használhatod. Bármilyen gyümölcsöt (a túlérett is jó) is tehetsz hozzá, így még inkább játszadozhatsz az ízekkel.
Fagyasztott eper
Mosd meg és vágd fel az epret, mielőtt lefagyasztanád. Így ezután könnyedén teheted smoothiehoz, a reggeli zabkásádhoz, de akár fagyihoz is egész évben. Az eper a legtöbb gyümölcshöz hasonlóan (akár fagyasztott, akár nem) akkor a leginkább gazdag tápanyagokban, amikor a legérettebb.
Eper chips
Ha van aszalód remek, de ha nincs, akkor sincs semmi gond, egyszerűen használd a sütődet. Mosd meg és szeleteld fel az epret egyenlő darabokra, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és lassan, alacsony hőfokon szárítsd ki. Az aszalt eper nagyon finom, ráadásul egészséges nassolni való is, amit bármikor bűntudat nélkül választhatsz.
Epersaláta
A felszeletelt eprekből készíts enyhén fűszeres zöldségsalátát! A mizuna, borsmustár remekül párosítható az eperrel, és annak édességével. Azok a gyümölcsök és zöldségek, amik ugyanabban az időszakban nőnek nagyszerűen kiegészítik egymást, így az eper, barack, paradicsom és pikánsabb növények remekül összeillenek és pekándióval, mandulával igazán különleges saláták készíthetők.