A szép és sokáig fiatal arcbőr nem kis mértékben függ a genetikától, ám az életmódunk legalább olyan nagy hatással van rá. Gyümölcsök, zöldségek a szépség szolgálatában.
Avokádó
Pakolásnak sem utolsó, de az még jobb, ha rendszeresen kerül az asztalra, hiszen belülről szépít. Tele van ugyanis olyan hatóanyagokkal, amik lassítják az öregedést és szépítik a bőrt. Hatalmas adag C- és E-vitamint tartalmaz, emellett pedig Omega3 zsírsavakat is. Egy közepes méretű avokádóban 30 gramm zsír van, ám ezek telítetlen zsírsavak, amik csökkentik a koleszterinszintet és védik a szívet. Itt találsz szuper recepteket!
Citrom
A citrom igazi nagyágyú, ha bőrápolásról van szó, ugyanis nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz; egy közepes méretű citromban megtalálható a napi C-vitamin szükségletünk 45 százaléka. A C-vitamin pedig nélkülözhetetlen a szép bőrhöz. A citrom antioxidáns hatású, tisztít, méregtelenít, ami a bőrünkön is meglátszik, hiszen ragyogó és feszes lesz, ha rendszeresen fogyasztunk citromot. Érdemes például egy pohár citromos vízzel kezdeni a napot, ami nemcsak szépít, hanem megadja a kezdő lendületet is.
Mandula
A mandula igazi fiatalító étel, ugyanis rengeteg E-vitamint tartalmaz. Kitűnő, ha egészséges bőrre vágysz, de jót tesz a hajnak és a körmöknek is. A szervezetünk ugyanis arra használja az E-vitamint, hogy megvédje a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától. Naponta 10-12 szem mandulával már sokat tehetünk a szépségünkért, hiszen egy negyed csészényi ebből az értékes magból a napi E-vitamin szükségletünk 45 százalékát fedezi.
Napraforgómag
A napraforgómag is komoly szerepet érdemel a szépségápolásban, ugyanis nemcsak E-vitamin tartalma figyelemre méltó, hanem tekintélyes mennyiségű szelént is tartalmaz, ami szintén fiatalító összetevő. Naponta egy maréknyi napraforgómag biztosítja a fiatalos kinézetet, késlelteti a ráncok kialakulását és fokozza a bőr rugalmasságát.
Áfonya
Az áfonya nemcsak finom, hanem szépít is, ezért ajánlatos naponta egy maréknyit magunkhoz venni belőle. Hatalmas adag anthocianint tartalmaz, ami fokozza a C-vitamin hatását. Ennek köszönhetően az áfonya a legjobb hidratáló és kollagén stimuláló alapanyag.