Karácsonykor sem kell a kilóktól félned, persze, ilyenkor mindenki csal egy kicsit, bevallom, hogy én is, de azért oda lehet figyelni arra, hogy mit eszünk. A most következő cikkben olyan bejgli receptet mutatok nektek, amit nyugodtan elkészíthetsz, mivel diétás, egészséges és még finom is!
Diétás bejgli, amit mindenkinek ajánlok!
Szerintem mindenki imádja a bejglit, én nem csak karácsonykor, hanem egész évben, az pedig szinte teljesen mindegy, hogy mákos, diós, kakaós vagy éppen gesztenyés, imádom mindet! A gondot mindenkinél az okozza, ami nálam is: annyira finom a bejgli, hogy nem lehet megállni egy-két szeletnél, sajnos!
Most viszont meg van a megoldás, nem kell lemondani erről a finomságról, elhoztam nektek a diétás bejgli receptjét! Nincsen nagy titokról szó, le kell cserélnünk a finomított szénhidrát forrásokat lassan felszívódókra. Ezzel elérjük azt is, hogy a magasabb rosttartalomnak köszönhetően sokkal gyorsabban eltelítenek ezek a finomságok, és sokkal kevesebb szénhidrátot, kalóriát tartalmaznak!
Ha pedig a cukorbetegek beleszámolják az aznapi szénhidrát felvételükbe, nyugodtan fogyaszthatják, ugyanis nem emeli meg a vércukorszintet, nem alakul ki a tipikus édesség utáni sóvárgás, miután megettél belőle pár darabot. Nézzük a receptet!
Hozzávalók (4 rúd beiglihez)
-0,5 kiló liszt (fele-fele arányban használtam dia-wellness süteményliszt koncentrátumot, és BL55 fehér lisztet)
-25 deka margarin (light lehetőleg)
-2 tojás + 1 a kenéshez
-mokkás kanál só
-3 evőkanál cukornak megfelelő természetes édesítő
-1 élesztő + pici tej + cukor (az élesztő futtatásához használt pici cukor nem okozhat problémát)
Töltelék
-Amennyi diót vagy mákot használunk, ugyanannyi természetes édesítőt (stevia, nyírfacukor) keverünk hozzá
-Citromhéj
-Mazsola
-Forró tej
Elkészítése
Az élesztőt felfuttatjuk, majd az összetevőket összegyúrjuk és dagasztjuk, majd a tésztát minimum 20 percig kelesztjük. A bejglitésztát ezután 4 részre vágjuk, így lesz 4 bejglink. A lisztünk vagy teljes kiőrlésű legyen, vagy használjunk szénhidrát csökkentett lisztet, amit keverhetünk sima liszttel.
Miközben a tésztát kelesztjük, elkészíthetjük a töltelékeket. A mákot vagy a diót a természetes édesítővel összekeverjük, bele reszeljük a citrom héját. A mazsolát az előre beáztatott forró vízből kiszedjük, hozzá adjuk. Minél több a mazsola benne annál finomabb. Végül forró tejet öntünk hozzá, hogy kenhető, krémesebb állagot kapjunk, de vigyázzunk, ne adjunk hozzá túl sokat, nem folyós töltelék lesz ez.
Miután vékonyra (kb fél centi) nyújtottuk a bejgli tésztát, megkenjük olajjal és bele tesszük a tölteléket, majd 2 végét behajtjuk és így tekerjük fel. A tepsibe a 4 rudat szorosan egymás mellé tesszük, ezzel megakadályozzuk, hogy a bejglik oldalt kirepedjenek. Megkenjük először tojás sárgájával, majd hűvös helyre tesszük pihenni minimum 10-15 percre amíg meg nem szárad, majd tojásfehérjével is megkenjük és ismét hűvös helyen pihentetjük minél tovább, hogy a tészta jól kihűljön. Ezután megszurkáljuk a tetejét villával és 200 fokos sütőben sütjük 10-15 percig, majd 190 fokon még 10-15 percig.
Képek és recept forrása:
Forrás: ÉrezdMagadJól.hu