Két dolog van, amit egyszerűen imádunk ebben az édességben: a csokit és a titkos, egészséges hozzávalót. Alig vártam, hogy megoszthassam veletek ezt a receptet, ahogy elkészítettem, nálunk nagyon hamar elfogyott. Nem csak isteni csokis íze van, a cukkini is egy nagyon különleges ízt ad hozzá – hiszen ez egy olyan zöldség, amit süteményekhez is bátran használhatunk, még ha elsőre esetleg furcsának is tűnik. Természetes édessége egyedi ízt kölcsönöz, ez pedig egy olyan desszert, amit bűntudat nélkül fogyaszthatunk akármikor!
Duplacsokis cukkinikenyér
Hozzávalók
• 2 nagy tojás
• 4 evőkanál méz
• 1 deciliter olaj
• 100 gramm barnacukor
• 50 gramm kakaópor
• 2 közepes cukkini meghámozva, lereszelve, kinyomkodva
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 1 csipet só
• ½ teáskanál szódabikarbóna
• ½ teáskanál sütőpor
• 220 gramm liszt
• 200 gramm csokidarabka
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 175 okra és vajazz/zsírozz ki egy kisebb tepsit (püspökkenyérforma a legjobb).
- Keverd össze a tojásokat mézet, cukrot, kakaóport, cukkinit és a vaníliakivonatot.
- Egy kisebb tálban keverd el a sót, szódabikarbónát, sütőport és lisztet.
- A száraz hozzávalókat add a nedveshez és keverd, amíg sima nem lesz.
- Tedd hozzá a csokidarabkákat/csokidarát.
- Öntsd a tésztát az előkészített formába.
- Süsd 65-75 percig, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem lesz, a csokidarabkák viszont nem fognak teljesen elolvadni, az nem baj, ha ráragad a fogpiszkálóra.
- Hagyd, hogy teljesen kihűljön, mielőtt felszeletelnéd. Ha szeretnéd, tálaláskor csorgathatsz rá olvasztott csokoládét vagy más öntetet is. Szobahőmérsékleten tárold, lefedve.
Mi egyszerűen imádjuk, szinte senki sem találná ki, hogy cukkini van benne, mégis csodás ízt ad neki! A kakaópor és csokidarabkák – plusz ha esetleg teszel még a tetejére díszítésként olvasztott csokit – igazi dupla csokis finomsággá varázsolják ezt a desszertet, ami egyszerűen tökéletes reggelire, ebéd utáni édességnek, de nassolni valónak is – vagy mindháromnak! Azt már eddig is tudtuk, hogy a cukkiniból sokféle finom fogás készíthető, de ha édesség formájában még nem próbáltátok, itt az ideje – szerintem nem fogjátok megbánni!