A citromos szelet tökéletes édesség az édes és savanyú ízek kedvelőinek, egy igazán omlós tészta isteni krémmel a tetején. Az elkészítése sem bonyolult a krém és a tészta szinte egybeolvad a sütőben, a teteje ugyanakkor finom, ropogós lesz, remekül kiegészítik egymást a rétegek. Ha egy könnyed édességre vágysz, vagy akár vendégeket vársz, bátran ajánljuk ezt a receptet, hiszen tényleg nagyon finom, hamar elkészül és nagyon jól is mutat. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű!
Ha nem kedveled annyira a savanyú ízeket, bátran tegyél bele kevesebb citromlevet, így nem lesz olyan tolakodó, mégis benne lesz az aromája, ugyanakkor szerintünk ez így tökéletes, ahogy van – nálunk pillanatok alatt elfogyott, az íze és az állaga is fantasztikus!
Omlós citromos szelet
Hozzávalók
Az omlós tésztához:
- 30 gramm porcukor
- 115 gramm szobahőmérsékletű vaj
- 125 gramm liszt
- 1 csipet só
A citromos krémhez:
- 2 nagy tojás és egy nagy tojássárgája, szobahőmérsékleten
- 200 gramm cukor
- 80 milliliter frissen facsart citromlé
- 2 teáskanál citromhéj apróra reszelve
- fél teáskanál vanília kivonat
- ¼ teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál liszt
- porcukor a tetejére
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Véknyan vajazz ki egy tepsit, majd tegyél bele sütőpapírt (a vaj segít, hogy a papír a tepsihez tapadjon és ne csúszkáljon el).
- Egy mixer segítségével keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg puha nem lesz. Add hozzá a lisztet, sót és jól keverd össze. Nyomkodd egyenletesen az előkészített tepsi aljába.
- Süsd 20 percig, vagy amíg a széle el nem kezd barnulni, majd vedd ki a sütőből.
- Amíg sül a tészta, a tojásokat, tojássárgáját és a cukrot közepes fokozaton verd fel a habverővel – nagyjából 2-3 percig. Add hozzá a citromlevet, citromhéjat és a vaníliát, majd szitáld a tetejére a lisztet és a sütőport és jól keverd össze.
- Öntsd a meleg tészta tetejére a krémet és tedd vissza a sütőbe további 18-20 percre. Ha elkészült, hagyd teljesen kihűlni. A könnyebb szeleteléshez tedd a hűtőbe legalább 2 órára, vagy akár egész éjszakára.
- Ezzel el is készült ez az egyszerű és finom édesség, tálalás előtt szórd meg porcukorral és már fogyasztható is.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!