A chia mag egy olyan étel, ami hihetetlenül egészséges, mégis alig képezi táplálkozásunk részét. Ha rendszeresen fogyasztod, segíthet a fogyásban, depresszió leküzdésében, és még a szépségednek is jót teszel vele. Alacsony a kalóriatartalma, sok ételbe beilleszthető, és azokat, amiben kevés a tápanyag, egy egészséges verzióvá alakítja, könnyű beépíteni egy diétába, étrendbe és sokféle formában lehet belőle tápláló és finom fogást készíteni.
A chia mag fogyasztásának előnyei
Tele van tápanyaggal
Rengeteg tápanyag van benne, fogyasztása segít, hogy fedezd az egész napos szükségletet.
30 grammban van:
- 11 gramm rost
- 4 gramm protein
- 9 gramm zsírsav (ebből 5 gramm Omega-3)
- 18%-a a napi ajánlott kalcium bevitelnek
- 30%-a a napi ajánlott magnézium bevitelnek
- 30%-a a napi ajánlott mangán bevitelnek
- 28%-a a napi ajánlott foszfor bevitelnek
- cink
- B1, B2, B3 vitamin
- kálium
Kevés benne a kalória
A fent említett mennyiség körülbelül csak 140 kalóriát tartalmaz és egy gramm szénhidrátot, így a tested úgy jut hozzá az értékes tápanyagokhoz, hogy nem viszel be sok kalóriát és szénhidrátot.
Sok antioxidáns van benne
A benne található antioxidánsoktól egészségesebb lesz a bőr, hosszabb, fényesebb a haj, és harcol a szabadgyökökkel, amik a gyorsabb öregedésért felelősek.
Segít a fogyásban
A rost és protein tartalmának köszönhetően segít, hogy gyorsabban menjenek le a kilók. Nagyon gyorsan telítődni lehet tőle, úgy érezzük, tele van a gyomrunk, hiába férne még bele több is, nem esszük tele magunkat. A protein csökkenti az étvágyat, emiatt is kevesebbet eszel. Önmagában ne várjunk tőle csodát, a mozgásról sem szabad elfeledkezni, a chia mag csupán felgyorsítja a folyamatot.
Csökkenti a szívproblémák kockázatát
Magas rost, protein és Omega-3 tartalma miatt csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.
Csökkenti a vércukorszintet
Mivel a test inzulintartalmára is hatással van, segít beállítani a vércukorszintet. A hosszú távú magas vércukorszint károsítja az ereket, idegeket és még a szerveket is. Ha túl sok édességet, cukrot fogyasztasz, akkor is nagyon megemelheted a szintet, ami okozhat:
- elhízást
- magas koleszterin szintet
- szívinfarktust
- asztmát
- anyagcsere zavarokat
A következő oldalon még folytatjuk, és megtalálod mennyit együnk belőle és hogyan építsük be az étrendünkbe!