Mit érdemes enni?
Hogy megfelelő táplálást biztosítsanak gyermekeiknek, a szülés előtt álló anyáknak őt fő élelmiszercsoportra ajánlott koncentrálniuk – ezek a zöldségek és gyümölcsök, a sovány fehérjék, a teljes kiőrlésű gabonák, és a tejtermékek. Általánosságban egy étkezésnél ajánlott a tányér felét zöldségekkel és gyümölcsökkel, egy-egy negyedét pedig teljes kiőrlésű gabonákkal, illetve valamilyen soványfehérje-forrással feltölteni. Emellé pedig persze valamilyen tejtermék elfogyasztása is javasolt.
Zöldségek és gyümölcsök
A várandós anyukák számára ajánlott a zöldségekre és a gyümölcsökre koncentrálni, különösen a második és harmadik harmad alatt. Napi 5-10 alkalommal érdemes elfogyasztani egy teniszlabda méretének megfelelő mennyiségű terményt. Ez az élelmiszercsoport tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal is.
Sovány fehérjék
A várandósság alatt erősen ajánlott soványfehérje-forrásokat is beiktatni minden étkezéskor, ezek ugyanis elősegítik a baba megfelelő növekedését. A húsfélék, a babok, a tofu, a sajtok, a tej, a bogyók és a magok mind fogyaszthatók erre a célra.
Teljes kiőrlésű gabonák
Ez az ételcsoport fontos energiaforrásként szerepet az étrendekben, ráadásul rostokat, vasat, és B- vitaminokat is tartalmaznak az ide tartozó élelmiszerek. Egy várandós anyuka napi szénhidrátbevitelének fele teljes kiőrlésű gabonákból kell érkezzen. Ilyennek számítanak a zabliszt, a barna rizs, és a teljes kiőrlésű kenyerek is.
Tejtermékek
Napi 3-4 adag tejterméket érdemes elfogyasztani – a tej, a joghurtok, a sajtok természetesen mind ide sorolhatók, és általában nagy mennyiségű kalciumot, fehérjét, és D-vitamint tartalmaznak.
Milyen ételek bevitelét ajánlott csökkenteni?
Koffeintartalmú élelmiszerek
A terhes nők számára napi 200mg-ot tartanak biztonságos koffeinmennyiségnek. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság szerint a terhesség alatt fogyasztott mérsékelt koffein nem okoz sem vetélést, sem idő előtti szülést.
Halak
A hal kiváló sovány fehérjeforrás, és bizonyos halfajták, például a lazac és a szardínia omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek a szív egészségét segítenek megőrizni. Egy várandós anyuka számára heti 225-340 gramm főtt hal vagy más tengeri eredetű étel elfogyasztása javasolt. Azonban a „fehér” tonhalakkal magas higanytartalmuk miatt érdemes vigyázni (ezekből legfeljebb 170 gramm ajánlott hetente). A higany károsíthatja a fejlődő baba agyát.
Milyen ételeket nem szabad fogyasztani a terhesség alatt?
Alkoholtartalmú élelmiszerek és italok
Az alkoholt teljes mértékben ki kell zárni a terhesség és a szoptatás alatt. Az alkohol az anyuka véréből közvetlenül a baba szervezetébe jut a köldökzsinóron keresztül. A terhesség alatti nagymértékű alkoholfogyasztás okolják a magzati alkohol szindrómáért, amely fizikai és szellemi fejlődési problémák okozója lehet.
Magas higanytartalmú halak
Az olyan tengeri ételek, mint például a kardhalak, a cápák, a királymakrélák és más halak magas metilhigany-tartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásuk semmilyen mennyiségben nem ajánlott a terhes anyukák számára. A metil-higany egy mérgező vegyület, ami a méhlepényen keresztül juthat el a babához, súlyos károkat okozva ezzel a fejlődésben lévő agyban, vesében és az idegrendszerben is.
Pasztörizálatlan ételek
Az ilyen ételek komoly fertőzésforrások a várandós anyukák számára. A pasztörizálatlan élelmiszerek fogyasztásával két ételmérgezés-típusnak teszik ki magukat, ezek a liszterózis és a toxoplasmosis. A listeria baktérium által okozott liszterózis vetélést, halvaszületést és idő előtti szülést okozhatnak.
Ajánlott tehát teljes mértékben kerülni:
-A nyers, pasztörizálatlan tejet, és bármilyen abból készült ételt (camembert, brie, stb.)
-A hotdogokat
-A boltban vásárolt sonkasalátákat
-A pasztörizálatlan, hűtött húskrémeket és pástétomokat
Nyers húsok
Az anyukák toxoplasma fertőzést juttathatnak a baba szervezetébe, ami vaksághoz és/vagy későbbi szellemi problémákhoz vezethet majd nála. Ennek megelőzése érdekében erősen ajánlott teljesen kizárni a következő ételeket a terhesség alatt:
-Nyers, vagy félig átsült húsok
-Nyers hal, például szusi
-Nyers vagy félig átsült kagylók
Bizonyos ételek más ételmérgezéseket okozhatnak egy terhes anyukában. Ilyenek például a szalmonella, és az E. coli baktérium által okozott betegségek. Ezeket az alábbi ételek kizárásával lehet elkerülni:
-Nyers vagy félig megfőzött tojások
-Nyers vagy félig megfőzött tojásokat tartalmazó ételek
-Nyers vagy félig átsült bimbók, csírák, és hajtások
-Pasztörizálatlan gyümölcslé vagy almabor