Mi az egyik legjobb dolog a nyárban? Hogy annyi gyümölcs van, hogy azt sem tudjuk, melyiket válasszuk! Mi is lehetne tökéletesebb befejezése egy nyári ebédnek, mint egy finom gyümölcsös cobbler?
A cobbler egy hagyományos desszert, leginkább talán a pitéhez hasonlítható, amiben a gyümölcs játssza a legnagyobb szerepet. Ha még nem ettél ilyet, mindenképp próbáld ki, biztosan az egész család kedvence lesz, amit számtalan változatban elkészíthetsz. Ha egyszer megkóstolod, alig várod majd, hogy újra ehess belőle! Szerencsére konzerves gyümölcsből is elkészíthető, így télen sem kell lemondanunk róla, ilyen formában is ugyanolyan finom lesz!
Barackos cobbler
Előkészítés: 10 perc
Összesen: 40 perc
Hozzávalók:
- 100 gramm konzerves barack
- 125 gramm liszt
- 115 gramm olvadt vaj
- 200 gramm cukor
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 250 milliliter tej
- fél teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsiben olvaszd meg a vajat.
- Keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a tejet. A tésztát öntsd a tepsibe (ne keverd meg!). Tedd bele a barackdarabokat és a levéből is önts rá (még mindig ne keverd meg), egyenletesen oszlasd el a tepsiben, majd szórd meg a fahéjjal.
- Süsd 30-40 percig, amíg aranybarna nem lesz, majd tálalás előtt hagyd 10 percet hűlni.
Tipp: Konzerves helyett friss barackot is használhatsz, ebben az esetben a tölteléket az alábbiak szerint készítsd el: Szeleteld fel a friss barackokat, tegyél hozzá 200 gramm cukrot, egy evőkanál citromlevet, egy teáskanál fahéjat és egy teáskanál sütőport és főzd néhány percig, amíg kicsit szirupos nem lesz, majd ezt a keveréket öntsd a tésztára.
Ez a sütemény kicsit puhább, folyósabb, vigyázz, hogy ne süsd túl! Tálalhatod vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is, úgy még finomabb lesz! A barack helyett bátran választhatsz más gyümölcsöt is és a fűszerekkel is játszadozhatsz ízlésed szerint, az eper és meggy is kiváló választás például, valamint vanília és gyömbér is nyugodtan használható. Ha pedig jobban kedveled a fanyarabb ízeket, ribizlivel, málnával is nagyon különleges, igazán hűsítő desszert lesz!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!