Ez a kedvenc banánkenyér receptem, amit évek óta nagy becsben tartok. Ez az, ami elsőként eszembe jut, ha maradt néhány barnuló banán a pulton. Ha még nem ettél banánkenyeret, itt az idő, hogy kipróbáld!
A tészta 10 perc alatt elkészíthető, a kenyér napokig finom, puha marad és semminek sincs jobb illata, mint a friss banánkenyérnek a sütőben!
Hozzávalók
• 250g liszt
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 1/4 teáskanál só
• 1/2 teáskanál őrölt fahéj
• 115g vaj (szobahőmérsékleten)
• 150g barnacukor
• 2 nagy tojás (szobahőmérsékleten)
• 80g joghurt vagy tejföl (én görög joghurtot szoktam használni)
• 4 nagy, jó érett banán
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 100g dió (opcionális)
Elkészítés
1. A sütőben a rácsot tedd alacsony pozícióba és melegítsd elő 180 fokra. Vajazz és lisztezz ki egy püspökkenyér formát (vagy kisebb tepsit).
3. Egy mixer segítségével verd fele a vajat és a barna cukrot, amíg puha és krémes nem lesz, nagyjából 2 percig, magas fokozaton. Ezután közepes fokozaton tedd bele egyenként a tojásokat és jól dolgozd össze. Tedd bele a joghurtot és az összetört banánokat is, valamint a vanília kivonatot és alaposan keverd össze. Ezután állítsd alacsony fokozatra a gépet és lassan add a száraz hozzávalókat a nedveshez és addig keverd, amíg egyetlen lisztes darabka sem marad. Ügyelj, hogy ne verd túl sokáig. Ha teszel bele diót, azt is rakd hozzá.
4. Kanalazd bele a tésztát az előkészített formába és süsd 60-65 percig. Lazán fedd be a kenyeret alufóliával 30 perc után, hogy a teteje és az oldalai ne barnuljanak be túlságosan. Ha letelt az idő, szúrj a közepébe egy fogpiszkálót, ha tisztán jön ki, elkészült a kenyér. Vedd ki a sütőből és hagyd teljesen lehűlni.
5. Szobahőmérsékleten 2 napig, hűtőben tartva pedig akár 1 hétig is eláll. Ajánlott az elkészítés utáni napon fogyasztani, hiszen az ízek ekkora érnek össze igazán.
Krémsajtos öntet: Ez a banánkenyér önmagában is isteni, de ha egy kis extra finomságra vágysz, készíthetsz a tetejére krémsajtos öntetet is! Keverj össze egy mixerrel 110 gramm puha krémsajtot 60 gramm puha vajjal, amíg sima, krémes nem lesz. Tegyél hozzá 120 gramm porcukrot, fél teáskanál vaníliakivonatot és egy csipet sót, majd jól keverd el. Ha kész, öntsd a banánkenyér tetejére.
Jó étvágyat!