A banánok meglepően vitatott gyümölcsök. Az átlagnál magasabb cukor- és szénhidráttartalmuk miatt sokan elítélik őket, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem érdemes őket beiktatnod étrendedbe. A banánoknak valójában számos jótékony hatása van, amelyekből néhány érdekeset most fel is sorolunk!
6 ok, amiért több banánt kéne ennünk
Mit kínál egy darab banán?
Egy átlagos banán nagyjából 30g szénhidrátot és 14g cukrot tartalmaz, ami nagyjából kétszerese egy bögre málnának. Érdemes észben tartani, hogy ez a cukor is ugyan úgy cukor a szervezeted számára, mint a feldolgozott ételekhez hozzáadott édesítők.
Ezen kívül a következőket kínálja:
• 1g fehérje
• 3g rost
• Kevesebb, mint 1g zsír
• 422mg kálium
• 32mg magnézium
• 10g C-vitamin
• 0,4mg B6-vitamin
Természetesen a banán méretétől is függ, hogy ezekből mennyit viszel be vele a szervezetedbe. Fehérje- és cukortartalma miatt érdemes csak mértékkel fogyasztani!
Tele vannak káliummal
A banánok nagyszerű káliumforrások. A káliumra többek között a folyadékegyensúly szabályozása miatt van szüksége a szervezetünknek, továbbá segíthet csökkenteni a vérnyomást, erősíti a csontokat, és elősegíti az izmok megfelelő működését is.
Sok bennük a rost
A banánokban rengeteg oldható rost van, amelyek a gyomorban megszívják magukat (akárcsak egy szivacs), amitől az ember hamarabb érzi magát jóllakottnak. Az oldható rostok továbbá összekapcsolódnak a gyomorban található kalóriákkal és zsírokkal, és azokkal együtt távoznak a szervezetből, megakadályozva ezzel, hogy a véráramba jussanak. Ezen kívül segítik a vércukorszint szabályozását, energiát biztosítanak a szervezetnek, és kordában tartják a bélmozgásokat is.
Ha mindez nem lenne elég, sok B6-vitamint is tartalmaznak – egy közepes méretű banán a napi ajánlott adag negyedét biztosítja, elősegítve ezzel az anyagcsere működését.
Nem feltétlenül muszáj megfizetni a prémiumot az organikus opciókért
Vastag héjuknak köszönhetően a banánok ehető része többnyire védettek azoktól a vegyszerektől, amikkel a kártevők ellen védik őket. Az organikus, kezeletlen gyümölcsök általában drágábbak, de a banánoknál nem feltétlenül kell ezeket választani. Természetesen a vastag héj védelme sem 100%-os, ezért lehetőség szerint mindig érdemes az organikus opciót választani.
Egy nagyon finom és egyszerű receptet találsz a következő oldalon!