Sokaknak nem sikerül a mértékletes, egészségre ártalmatlan alkoholmennyiségnél megállniuk. Ez pezsgőből nőknél 1, férfiaknál 2 deciliter elfogyasztását jelentené. Tippek a másnaposság enyhítésére és a balesetek elkerülésére, ha ennél mégis több csúszik le időnként!
A másnaposság kellemetlen fizikai és szellemi közérzettel járó állapot, a leggyakoribb tünetei a fáradtság, a fejfájás, a fény- és a hangingerekre való fokozott érzékenység, izomfájdalom, szédülés, hányinger, valamint a szomjúságérzet. A fizikai rosszullétet kísérheti átmeneti hangulati zavar, fokozott ingerlékenység, lehangoltság, de akár szorongás is. Elsősorban egyéni érzékenységtől függ, hogy egy nagy lerészegedés kinél mennyire súlyos macskajajt idéz elő.
Ezt természetesen jelentősen befolyásolja az elfogyasztott alkohol mennyisége és minősége is: az elsősorban az etil-alkohol számlájára írható tüneteket ugyanis az egyéb összetevők tovább ronthatják. A tünetek általában az utolsó pohár legurítása után órákkal jelentkeznek, teljes skálájuk pedig akkor bontakozik ki, amikor a vér alkoholszintje már nullára csökkent, ami az alkohol lebontásakor keletkező anyagcseretermékek toxikus hatásával áll összefüggésben.
A lebomló alkohol vízhajtó és vércukorcsökkentő hatású
Az etil-alkohol jelentős vízhajtó hatással rendelkezik. Négy pohár bor vagy ugyanennyi üveg sör elfogyasztása fél-egy liter folyadék ürítését idézi elő, amely mögött az antidiuretikus hormon agyalapi mirigyből történő felszabadulásának gátlása áll. A fokozott vizeletürítés kiszáradással fenyeget, és a helyzetet tovább rontja a nem ritkán előforduló hasmenés vagy hányás. Ez utóbbiakért az alkohol nyálkahártyákra kifejtett irritáló hatása felelős.
Az alkohol lebontása során először a májra, az agyra és egyéb szervekre nézve toxikus acetaldehid, majd acetát keletkezik, amely végül vízzé és szén-dioxiddá bomlik. Az acetaldehid mérgező tulajdonsága magyarázatot ad arra, hogy a kínzó tünetek miért éppen akkor érik el csúcspontjukat, amikor a vérben már nincs alkohol. Nagy mennyiségű alkohol lebomlása a szénhidrát-anyagcserére is jelentős hatással van, a vércukorszint zuhanását idézve elő. E folyamatok együttesen járulnak hozzá a kínzó állapot kialakulásához.
A képet tovább "színezik" a szeszes italok erjesztése közben képződő egyéb toxikus alkoholok, mint például a metanol, a propil-alkohol vagy a butil-alkohol. E vegyületek közül a vörösborban több van, mint a fehérben. A gin és a vodka tűrhetőbbek ilyen szempontból, míg a brandy, a rum és a whisky súlyosabb másnaposságot okozhatnak. Most pedig nézzük, mit tehetünk másnaposság ellen.