Egy igazán jó vasárnapi ebéd 3 fogásnál kezdődik! Sokszor kifogysz az ötletekből? Hoztunk egy szuper vasárnapi ebéd tippet, ami 3 fogásból áll! Készítsd el ezt a hétvégén, hidd el mindenki nagyon fogja várni, hogy dél legyen!
Libaleves maceszgombóccal:
A leves hozzávalói:
- 1 kg libaaprólék,
- 25 dkg vegyes zöldség,
- 1 db zöldpaprika,
- 1 db paradicsom,
- 1 fej gomba,
- 1 fej vöröshagyma,
- egész bors,
- gyömbér,
- só
Maceszgombóc:
- 1 db tojás,
- 1 evőkanál libazsír,
- 2 evőkanál víz,
- igény szerint macesz,
- só,
- feketebors,
- gyömbér
A libahúst alaposan megmossuk, fazékba tesszük, 2 liter vízzel felöntjük, majd lassú tűzön felforraljuk. Forralás közben ügyeljünk arra, hogy a habot folyamatosan szedjük le a tetejéről. Miután felforrt, tegyük bele az egész borsot, a gyömbért és a sót. Amíg ez forr tovább addig megtisztítjuk, meghámozzuk a zöldségeket: a sárgarépát, a petrezselymet, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a gombát negyedbe vágva, a meghámozott hagymát egészben tesszük a levesbe. Lassú tűzön gyöngyöztetve 2-3 órán átfőzzük. Fontos, hogy ne próbáljunk meg ezen az időn spórolni, mert akkor nem lesz jó a levesünk! Miután a hús megpuhult, a levest átszűrjük.
Maceszgombóc elkészítése: Míg tovább fő a leves, elkészítjük a maceszgombócot. A tojást, a libazsírt és a vizet összedolgozzuk, és annyi apróra tört maceszt gyúrunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Ezt fűszerezzük sóval, törött borssal, őrölt gyömbérrel. Tedd félre pihenni egy órára. Az egy óra eltelte után vizes kézzel golflabda méretű, nagyobb gombócokat formálunk belőle. Amikor kész vannak a gombócok azokat a forró levesben, fedő alatt kifőzzük.
A legfinomabb sült oldalas:
- Az oldalast tetszés szerűen darabokja vágjuk, nagyon alaposan megmossuk, és megsózzuk. Egyenlő távolságra egymás mellé helyezzük egy tepsiben. Felöntjük a kólával és a vízzel úgy, hogy a folyadék ellepje a húst. Fóliával lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 2 óra alatt puhára pároljuk a húst.
- Amikor a hús puhára megfőtt, kivesszük a léből, és alaposan lecsepegtetjük.
- Egy serpenyőben összekeverjük a barnacukrot, a ketchupot, a szójaszószt, a Worchester szószt, a Piros Aranyat és a csiliszószt, és állandó keverés mellett felforraljuk, majd alacsonyabb hőfokon még néhány percig főzzük. Ezután a lecsepegtetett oldalast a szószba mártogatjuk, majd visszatesszük mindet a tepsibe.
- 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél megfordítjuk a húsokat, hogy mindkét oldaluk egységesen szép pirosra süljön.
Hozzávalók:
- 1.5kg sertésoldalas
- 5dl kóla
- 3dl víz
- só
- 6ek barnacukor
- 6ek ketchup
- 3ek szójaszósz
- 3ek worchester szósz
- 1ek Piros Arany
- 1ek csiliszósz