Az étcsokoládé jótékony hatásai

helloladies.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A csokoládé a világ talán legnépszerűbb édessége, de sokakban már a finomság neve hallatán is bűntudat ébred. A csokoládé rossz hírnévre tett szert a megannyi egészségtelen, cukrozott készítmény miatt, pedig megfelelő formájában fogyasztva akár még jótékony hatással is lehet az ember szervezetére.

Nem kell itt semmilyen drága csodaszerre gondolni – az étcsokoládéról van szó. Bizony, ez a boltokban is kapható édesség élesen eltér az erősen édesített, ízesített fajtáktól. Cikkünkben először kitérünk ezekre a különbségekre, majd felsoroljuk, hogy milyen jótékony hatásai is vannak az étcsokoládénak.

 

Mi is pontosan az étcsokoládé, és honnan származik?


A csokoládékat (mind az ét-, mind a tejcsokikat) a kakaófa terméséből készítik. A termésben magvak találhatók, amiket pépes állagú anyag vesz körül. A magvakat különválasztják a péptől, megerjesztik, kiszárítják, megpirítják, majd eltávolítják a héjukat – így nyerik ki belőlük a nyers csokoládét. A nyers csokoládé ez után további feldolgozáson megy keresztül, mielőtt keménnyé válna és belekerülne az édességekbe. Az, hogy egy készítmény mennyire egészséges, nagyban függ attól, hogy mennyi csokoládét tartalmaz.

hirdetes

 

Tejcsokoládé – A legelterjedtebb csokoládékészítmény, a tejcsokoládé 10-50% kemény csokoládét tartalmaz, illetve cukorral, kakaóvajjal, és valamilyen tejfélével készül.

 

Fehér csokoládé – A fehér csokoládé valójában nem tartalmaz csokoládét, csak kakaóvajat, cukrot, és tejet.

 

Étcsokoládé – Az étcsokoládé áll a legközelebb a „nyers”, csokoládéhoz, ugyanis 70-100%-ban is tartalmazhat kemény csokoládét – ettől függően keverik kakaóvajjal és cukorral. 

 

Milyen jótékony hatásai vannak az étcsokoládénak?


Az étcsokoládénak meglepő tápértéke van

hirdetes


Mint említettük – és sokan tudják – csokoládé nem jótékony hatásairól híres, pedig minél több kemény csokoládét tartalmaz egy készítmény, annál nagyobb a tápértéke is. 100 grammnyi 75-85%-os étcsokoládéban a következők fordulhatnak elő: 600 kalória; 7,8g fehérje; 11g rost; 39 NE A-vitamin; 7,3 mikrogramm K-vitamin; 0,1mg riboflavin; 1,1mg niacin, 0,1mg B6-vitamin; 0,4mg pantoténsav; 73mg kalcium; 12mg vas; 228mg magnézium; 308mg foszfor; 715mg kálium; 20 mg nátrium; 3,3 mg cink; 2mg mangán; 6,8mg szelén. A 75-85%-os étcsokoládé persze nem mentes a cukroktól, a telített zsíroktól, és a kalóriáktól, ezért habár jó rost- és fehérjeforrás, csak mértékkel ajánlott fogyasztani. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

Alakformálás Egészség Egészséges életmód Egészséges táplálkozás