A mikrót nagyon könnyű használni, és segítségével gyorsan felmelegíthetjük a maradék ételeket, nem véletlenül vált olyan népszerűvé a háztartásokban. Habár az így megmelegített étel sosem olyan, mintha frissen készülne, nem tagadhatjuk, hogy nagyon jó módja annak, hogy minimális erőfeszítéssel, gyorsan meleg legyen. Viszont vannak olyanok, amiket sosem kellene mikróznunk, mert vagy teljesen tönkre teszi azt, vagy biztonsági okok miatt. Bármelyik eset is álljon fent, nézzük, mik azok az ételek, amiket sose melegítsünk újra mikróban. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy mik azok a dolgok, amiket sosem lenne szabad mikróznunk!
9 étel, amit sose melegíts mikróban
Rizs
Ha rosszul mikrózzuk a rizst, az ételmérgezést is okozhat egy bizonyos baktérium elszaporodása miatt. Ez ugyanis még a főzést is túlélheti, és ha kint hagytuk szobahőmérsékleten az ételt, ismét elszaporodhat. Tehát nem a mikrózással van a gond, hanem azzal, ha rosszul csináljuk. A rizst csak egy óráig szabadna kint hagyni hűlni, utána rögtön be kellene tennünk a hűtőbe, aztán pedig következő fogyasztásnál újra fel kell teljesen melegíteni. Ha egy napnál tovább kint volt a rizs, ne melegítsd meg, nem éri meg, inkább dobd ki.
Krumpli
A burgonyában egy olyan baktérium található, ami komoly egészségügyi problémát okozhat. Ha alufóliában sütjük, az megvédi a baktériumot, ezért olyan gyorsan meg kell enni, ahogy csak lehet. Általánosságban elmondható, hogy maradék krumplit enni nem a legjobb ötlet. Ha lehet, tegyük vissza a sütőbe fólia nélkül, és úgy melegítsük meg.
Csirke
Csirkét mikróban melegíteni határozottan rossz ötlet. Miért? Először is tisztázzuk, hogy a mikró nem feltétlenül pusztítja el az ártalmas baktériumokat, a csirke pedig egy olyan étel, ami nagyon alkalmas arra, hogy baktériumok növekedjenek rajta, különösen a szalmonella. A nyers csirkét rendesen át kell sütni, hogy elpusztuljanak a benne található baktériumok, ráadásul a megfelelő tárolásra is nagy figyelmet kell fordítani. A mikróban való melegítés rossz hatással lehet a benne található proteinekre is, emésztőrendszeri problémákat okozva.