A köszvényt soha nem szabad félvállról venni, mert az ízületi bántalmak mellett életveszélyes vesebetegséghez is vezethetnek. Az idejében történő felismerés és kezelés szükséges. Adunk néhány ötletet, hogy milyen élelmiszerek kerülendők a betegség alatt.
Mi a köszvény és mitől alakul ki?
Az ókori görögök is már tisztában voltak a köszvény fogalmával. Összefüggésbe hozták a túlzott étvággyal és azzal, hogy elsősorban a jómódúak betegsége. Kóros esetben ez a betegség szemmel is látható. Ilyenkor az érintett terület megduzzad és vörössé válik. A köszvény egy anyagcsere betegség, amely végtagfájdalommal jár mivel, az ízületekben és a szövetekben húgysavkristályok rakódnak le. A lerakódás akkor jön létre, ha a vérben magas a húgysav arány. A húgysav mértéke folyamatosan változik, az idő múlásával emelkedik. A húgysav értéke a vérben 5,5 mg/dl. Többféle oka lehet annak, hogy miért emelkedik meg a húgysav a vérben. Az ok lehet a túl sok zsíros étel, hús, alkohol fogyasztás, stressz. De lehet genetikai okai is. Azonban nem kell megijednünk, a magas húgysav tartalom a vérben még nem okoz köszvényes rohamokat, de növeli annak kockázatát.
Köszvény esetén ezeket az ételeket kerüld el:
A köszvény kezelésének tehát az elsődleges célja, hogy csökkentsük a vérben a húgysav értékét. amit étrendi változással is elérhetjük. Kerüljük el ilyenkor a húsokat, belsőségeket ilyenek vese, szív stb., heringet, lazacot, a tenger gyümölcseit, a gombát, az erős, csípős fűszereket. E mellett tanácsos megszabadulni a túlsúlytól, ha van. De nem radikális fogyókúrával, mert az szintén csak köszvényrohamot idéz elő. Mivel a húgysavat a vese választja ki, rásegíthetünk a bőséges folyadékbevitellel. Ez lehet gyógynövényes és gyümölcstea is, ásványvízből pedig csak nátriummentes.