Mindenki tudja már szerintem, hogy az aloe verát fel lehet használni sokféleképpen. Azt viszont kevesen tudják, hogyan készíthet például aloe vera gélt házilag. A most következő cikkben ezt mondjuk el nektek!
Röviden az aloe veráról
Az orvosi aloé az aloé nemzetségbe tartozó növényfaj. Kivonatait széleskörűen használják a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatban, megnyugtató, fiatalító, sőt sejtregeneráló és immunerősítő hatást tulajdonítva neki. Az orvosi aloé pozsgás, virágai sárgák. Húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei 50 cm-re is megnőhetnek, az egész növény magassága 120 cm lehet. Évelő növény, levelei letörhetők, a letört rész helyett új nő. Az aloe verát csak 4-5 éves korától szabad használni, korábbi éveiben még csak mérgező anyagokat tartalmaz.
Kizárólag leveleit használják gyógyászati célokra; a levelek egyes részeit más és más célra hasznosítják. Az a sűrűn folyó, kocsonyás nedv, amivel az Aloe verát leginkább azonosítani szokták, a növény leveleinek belső részéből származik. A levél szerkezetében, a legkülső rétegek és e között a kocsonyás rész közötti sárgás, keserű ízű lé szárításával nyerik az aloe latexet (tejnedvet).
Felhasználása:
- Aloe vera gél
- Aloe vera kapszula
- Aloe vera szájvíz, fogkrém
- Aloe vera spray pl. hangszalaggyulladásra
- Lóbalzsam (rándulásra) alkotórészeként is hasznos
Itt elolvashatod, mi mindenre jó!
Most pedig nézzük, hogyan készíthetjük el az aloe vera gélt házilag.
Hozzávalók:
- pár friss és kifejlett aloe vera levele
- természetes olaj
- alkohol
- almaecet
Elkészítés:
Először is válasszuk ki a legvastagabb leveleket, ezután ejtsünk egy hosszú bemetszést rajta, és egy kanál segítségével vegyük ki a benne lévő gélszerű anyagot. Egy tálba rakjunk egy evőkanál olajat, majd adjuk hozzá a levélből kinyert anyagot, és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá az almaecetet és az alkohol. Keverjük össze jó alaposan megint, és már kész is vagyunk! Az elkészült gélt tárolhatjuk hűtőben, akár két hónapig is képes megőrizni a minőségét. Nem muszáj azonban hozzáadnunk semmit, elég, hogyha a kinyert anyagot tároljuk hűtőben, de ez csupán két hétig őrzi meg a szavatosságát. Ha immunrendszerünk erősítésére szeretnénk alkalmazni, akkor étkezés előtt naponta háromszor, üres gyomorra egy kanállal vegyünk be három héten keresztül! Higgyétek el, a boltban sem kaptok jobbat semmivel, maximum drágábbat!